Skip to main content
20 June 2024 06:48

Πώς να προστατευτείτε από κυβερνοεπιθέσεις στις διακοπές;

Η Check Point Research εντόπισε μια σημαντική αύξηση στον κυβερνοχώρο σε απάτες που σχετίζονται με το καλοκαίρι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι ταξιδιώτες να είναι ενημερωμένοι και προνοητικοί όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σε νεοσύστατα domains που σχετίζονται με διακοπές. Από τα 25.668 νέα domains που καταχωρήθηκαν, ένα στα 33 βρέθηκε να είναι είτε κακόβουλο είτε ύποπτο.

Η CPR έχει εντοπίσει διάφορα κακόβουλα domains, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων που σχετίζονται με διακοπές. Αυτοί οι ιστότοποι υποδύονται γνωστούς ιστότοπους ταξιδιωτικών εμπορικών σημάτων και έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατούν τους χρήστες, ώστε να εισάγουν τα στοιχεία σύνδεσής τους, οδηγώντας ενδεχομένως σε κλοπή προσωπικών πληροφοριών.

Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing που μεταμφιέζονται σε νόμιμες επικοινωνίες από αξιόπιστες εταιρείες. Για παράδειγμα, μια εκστρατεία ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που παρατηρήθηκε τον Μάιο του 2024 περιλάμβανε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα “Booking.com Invoice 3255753442». Το μήνυμα περιείχε ένα συνημμένο PDF με την ονομασία «Invoice-3255753442.pdf», το οποίο, όταν ανοίγει, δεν φαίνεται να εκτελείται σωστά, ενημερώνει ότι ο αναγνώστης δεν μπορεί να υποστηρίξει την έκδοση και στη συνέχεια, ανακατευθύνει σε έναν κακόβουλο ιστότοπο. Κατά την πρόσβαση σε αυτή τη διεύθυνση URL, ως δόλωμα, ανακατευθύνει τον χρήστη στην κύρια σελίδα του νόμιμου ιστότοπου Booking, ενώ εμφανίζει μια διαδρομή URL που φαίνεται να συνδέεται με το αρχείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο κακόβουλα αρχεία JavaScript μεταφορτώνονται στο μηχάνημα και έρχονται σε επαφή με έναν άλλο γνωστό κακόβουλο ιστότοπο, από τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις λήψης κακόβουλου λογισμικού AgentTesla. Για να προστατευτείτε από τέτοιες απειλές πρέπει να:

• Επαληθεύετε την αυθεντικότητα του ιστότοπου ελέγχοντας αν υπάρχει HTTPS στη διεύθυνση URL και να αναζητάτε δείκτες εμπιστοσύνης, όπως σύμβολα λουκέτου ή σφραγίδες ιστότοπου. Αποφύγετε την εισαγωγή προσωπικών πληροφοριών σε ιστότοπους με ύποπτες διευθύνσεις URL ή σε ιστότοπους με ορθογραφικά λάθη.

• Είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και αυτά που φαινομενικά προέρχονται από αξιόπιστες πηγές. Να είστε επιφυλακτικοί σε απροσδόκητα συνημμένα αρχεία ή σε αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες. Όταν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε απευθείας με την εταιρεία χρησιμοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας από τον επίσημο ιστότοπό της, αντί να κάνετε κλικ σε συνδέσμους στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

• Παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με τις τελευταίες απειλές και απάτες στον κυβερνοχώρο, παρακολουθώντας αξιόπιστα ιστολόγια για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εγγραφόμενοι σε ενημερωτικά δελτία για την ασφάλεια και συμμετέχοντας σε διαδικτυακά φόρουμ ή κοινότητες όπου οι επαγγελματίες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μοιράζονται γνώσεις και συμβουλές.

• Χρησιμοποιείτε ολοκληρωμένο λογισμικό ασφαλείας, όπως προγράμματα προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, για να σαρώνετε τακτικά τις συσκευές σας για απειλές. Διατηρείτε αυτά τα προγράμματα ενημερωμένα με τους πιο πρόσφατους ορισμούς, ώστε να διασφαλίζετε ότι μπορούν να ανιχνεύουν και να αποτρέπουν νέες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

ΤΕΥΧΟΣ 532

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ