Skip to main content
24 February 2023 07:55

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο των data breaches

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Η συχνότητα και η σοβαρότητα των παραβιάσεων δεδομένων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, με τον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον επιχειρήσεων παγκοσμίως να έχει πλέον αυξηθεί κατά 50% ετησίως. Ενώ τέτοια περιστατικά συμβαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά, ο εντοπισμός της παραβίασης και η μέτρηση του μεγέθους της ζημιάς που κοστίζει είναι σχετικά πιο σύνθετη διαδικασία. Καθώς οι κίνδυνοι παραβίασης δεδομένων αυξάνονται, έχει καταστεί υποχρεωτικό για τους οργανισμούς να κατανοούν πόσο επιζήμιες είναι οι παραβιάσεις δεδομένων. Δεδομένης, λοιπόν, της επικράτησης και της σοβαρότητας των παραβιάσεων δεδομένων σήμερα, οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία τους και τη μείωση του κινδύνου ενός τέτοιου περιστατικού. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές για τη μείωση των κινδύνων:

• Εισάγετε πολιτικές ασφαλείας που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

• Επενδύστε σε ένα πρόγραμμα ασφάλισης στον κυβερνοχώρο, καθώς βοηθά στην ανάκτηση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας παραβίασης και βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη φήμη τους.

• Περιορίστε τη συλλογή δεδομένων και ευαίσθητων πληροφορίων των πελατών σας. Προσπαθήστε να συλλέξετε μόνο σχετικά δεδομένα, να τα αποθηκεύσετε για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να μην επιτρέψετε σε κανέναν μη εξουσιοδοτημένο χρήστη να έχει πρόσβαση σε αυτά.

• Εκτελέστε αξιολογήσεις ευπάθειας ασφάλειας δικτύου.

• Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης συστημάτων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και ML για τον εντοπισμό σφαλμάτων στην υποδομή του δικτύου τους.

• Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας σχετικά με την προστασία ευαίσθητων επιχειρηματικών δεδομένων. Ενθαρρύνετε τους να αναφέρουν κινδύνους ασφαλείας.

• Εάν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές για την εργασία τους, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν λογισμικό κρυπτογράφησης όπως VPN ή λογισμικό προστασίας από ιούς.

• Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τους απαιτούμενους νόμους περί προστασίας δεδομένων και συμμόρφωσης.

• Καθώς το 81% των παραβιάσεων δεδομένων συμβαίνει λόγω αδύναμων ή κακώς χρησιμοποιούμενων διαπιστευτηρίων, βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι ακολουθούν ισχυρές πρακτικές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς τους.

Τεύχος 235

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ