Skip to main content
25 June 2024 06:46

Πώς κοινοποιούμε μεγάλα αρχεία με ασφάλεια;

Η κοινή χρήση ευαίσθητων αρχείων με ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει γίνει πιο απαραίτητη από ποτέ, αφού η ζωή μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό χώρο. Και ενώ αυτή η στροφή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, ταυτόχρονα μας εκθέτει και στην απειλή μιας πιθανής κλοπής δεδομένων. Είτε πρόκειται για προσωπικές, ιατρικές ή οικονομικές πληροφορίες, κάθε δεδομένο στο οποίο έχουν πρόσβαση οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να αξιοποιηθεί για απάτη ή ακόμη και για εκβιασμό, προειδοποιούν οι ειδικοί από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Αν δεν μπορέσετε να μοιραστείτε με ασφάλεια τα αρχεία με τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες σας, αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως άγχος, οικονομική απώλεια και χρονοβόρα προσπάθεια που απαιτείται για την επανόρθωση από μια σοβαρή παραβίαση δεδομένων. Η ESET παρέχει 7 συμβουλές για την ασφαλή ανταλλαγή μεγάλων αρχείων:

• Επιλέξτε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Καθώς τα αρχεία σας κρυπτογραφούνται στην πηγή και αποκρυπτογραφούνται στον προγραμματισμένο προορισμό, η E2EE είναι ιδανική για την ανταλλαγή δεδομένων από συσκευή σε συσκευή. Αυτό στη συνέχεια καλύπτει την κρυπτογράφηση κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά και σημαίνει ότι ακόμη και αν ο πάροχος γίνει στόχος επίθεσης, τα δεδομένα σας δεν θα αποκαλυφθούν.

• Προτιμήστε έναν πάροχο που δίνει βαρύτητα στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Υπάρχουν πολλές λύσεις στην αγορά. Είναι σημαντικό να κάνετε κάποια έρευνα εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος που θα επιλέξετε είναι ο κατάλληλος.

• Βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία προστατεύονται με ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης, ώστε να τα κρατάτε ασφαλή από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) για περαιτέρω προστασία του λογαριασμού σας από phishing και άλλες επιθέσεις.

• Ορίστε χρόνο λήξης στους συνδέσμους που στέλνετε σε έναν παραλήπτη, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα αρχεία σας.

• Εάν είναι δυνατόν, μην μπαίνετε σε λογαριασμούς με ευαίσθητα δεδομένα όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα μη ασφαλές δημόσιο δίκτυο Wi-Fi.

• Ελέγξτε τα όρια μεγέθους των υπηρεσιών διαμοιρασμού αρχείων στο cloud για να είστε σίγουροι ότι θα μπορείτε να στέλνετε δεδομένα γρήγορα και εύκολα.

• Εννοείται ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε με προσοχή τυχόν συνδέσμους σε ιστοσελίδες διαμοιρασμού αρχείων – ακόμη και αν φαίνονται νόμιμοι. Το λογισμικό ασφαλείας θα σαρώσει τέτοιους συνδέσμους ή κατεβασμένα αρχεία για κακόβουλο λογισμικό και θα κρατήσει το δικό σας μηχάνημα ασφαλές από επιθέσεις που αποσκοπούν στην πειρατεία ή την υποκλοπή των επικοινωνιών.

ΤΕΥΧΟΣ 534

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ