Skip to main content
29 August 2023 06:55

Πόσο εμπιστεύεται η κοινή γνώμη το IoT;

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Μια νέα μελέτη του παρόχου λύσεων ασφάλειας πληροφορικής Utimaco αποκάλυψε την επικρατούσα έλλειψη εμπιστοσύνης στις συσκευές του Internet of Things (IoT).

Η έκθεση Circles of Trust 2023: Exploring Consumer Trust in the Digital Society που δημοσιεύθηκε μέσα στον Αύγουστο, δείχνει ότι μόνο το 14% των καταναλωτών θεωρεί τις έξυπνες (smart) συσκευές ασφαλείς, παρά το γεγονός ότι το 38% τις χρησιμοποιεί.
Καθώς οι κοινωνίες διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο ψηφιακά, η ελκυστικότητα ενός «συνδεδεμένου» κόσμου φαίνεται ισχυρή, με το 41% των ερωτηθέντων να εκφράζει αισιοδοξία για την ευκολία που θα μπορούσε να επιφέρει η εν λόγω συνδεσιμότητα στην καθημερινή τους ζωή. H μελέτη, ωστόσο, η οποία διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της για να συμπεριλάβει ερωτηθέντες από το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, εκτός από τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (από την περσινή έκδοση), αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη στάση απέναντι στο IoT και την τεχνολογία έξυπνων πόλεων στις διάφορες χώρες.
Ειδικότερα, μόνο το 24% των ερωτηθέντων αισθάνθηκε σίγουρο για τον ορισμό του όρου «Διαδίκτυο των πραγμάτων», γεγονός που υποδηλώνει ότι η έννοια παραμένει σχετικά άγνωστη στους καταναλωτές παρά τη χρήση της βιομηχανίας. Η Σιγκαπούρη κατέχει την πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό (33%) των ερωτηθέντων που μπορούσαν να ορίσουν τον όρο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί με το χαμηλότερο ποσοστό (20%).
Η έκθεση τάσσεται επίσης υπέρ της βελτίωσης των στρατηγικών επικοινωνίας που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Δίνει έμφαση στην εξασφάλιση της ψηφιακής υποδομής του IoT και των έξυπνων πόλεων με την τελευταία γενιά λύσεων ψηφιακής ασφάλειας.

Τεύχος 337

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ