Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 October 2024 06:52

Πρώτη θέση στο European Cyber Security Challenge 2024 για την Γερμανία

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2024 (ECSC24), ολοκληρώθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, κλείνοντας έναν κύκλο 10 ετών επιτυχημένης διεξαγωγής και δείχνοντας τον δρόμο για τη συνέχεια. Η Γερμανία κατέκτησε για ακόμα μία χρονιά την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Ιταλία και στην τρίτη η Πολωνία. Η ελληνική ομάδα απέσπασε την 24η θέση, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια σε έναν άκρως απαιτητικό διαγωνισμό.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 37 ομάδες εκπροσωπώντας, μεταξύ άλλων, κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, αλλά και έξι προσκεκλημένες ομάδες, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κόστα Ρίκα, του Κοσόβου, της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ιαπωνία, η Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν ως παρατηρητές, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν μελλοντικά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το ECSC περιλαμβάνει προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια σε επίπεδο υλικού (hardware), σε διαδικτυακές υπηρεσίες (web), σε κινητές συσκευές (mobile), με την κρυπτογραφία, την αντίστροφη μηχανική, καθώς και την ψηφιακή εγκληματολογία. Ωστόσο, η γνώση σε θέματα τεχνολογίας δεν αρκεί για την επιτυχία σε έναν τόσο απαιτητικό διαγωνισμό. Οι συμμετέχοντες πρέπει να εργαστούν ομαδικά σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου η λήψη αποφάσεων και η εκτέλεση ενεργειών πρέπει να είναι αστραπιαία και ταυτόχρονα αποτελεσματική. Οι ομάδες αντιμετώπισαν διαγωνιστικές ασκήσεις τόσο σε μορφή Jeopardy, όσο και σε μορφή Attacks & Defence, δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Όλα τα σενάρια σε μορφή Jeopardy απαιτούσαν ομαδική εργασία και εξειδικευμένες δεξιότητες για την ανάλυση και διαχείριση της πολυπλοκότητάς τους και την επιτυχή επίλυσή τους. Στις ασκήσεις Attack & Defense, οι ομάδες καλούνται να προστατεύσουν σε πραγματικό χρόνο έναν αριθμό από διαδικτυακές υπηρεσίες εντός του δικτύου τους, ενώ ταυτόχρονα, να επιτεθούν στις υπηρεσίες των αντιπάλων και να παραβιάσουν τους διακομιστές τους. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ομάδες αντιμετωπίζουν σημαντικά περισσότερες προκλήσεις σε σύγκριση με τις παραδοσιακές Jeopardy δοκιμασίες.

ΤΕΥΧΟΣ 600

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ