Skip to main content
13 December 2023 07:55

Πρόστιμα για «κακή» χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Η Ρυθμιστική Αρχή Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) προειδοποίησε για την πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στην τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρήση της τεχνολογίας που παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων θα αντιμετωπιστεί με αυστηρά μέτρα επιβολής της νομοθεσίας.

Μιλώντας στις 6 Δεκεμβρίου 2023 στη Σύνοδο Κορυφής για την ψηφιακή ηθική 2023 του techUK, ο Επίτροπος Πληροφοριών, John Edwards, επεσήμανε ότι οι οργανισμοί χρησιμοποιούν την AI για «κακόβουλους σκοπούς» προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα ή να μεταχειριστούν τους πελάτες με άδικο τρόπο.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κακοί παράγοντες που δεν σέβονται τις πληροφορίες των ανθρώπων και που χρησιμοποιούν την AI για να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Το μήνυμά μας προς αυτούς τους οργανισμούς είναι σαφές, η μη συμμόρφωση με την προστασία των δεδομένων δεν θα είναι κερδοφόρα. Η επίμονη κατάχρηση των πληροφοριών των πελατών ή η κατάχρηση της AI σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να αποκτηθεί εμπορικό πλεονέκτημα, θα τιμωρείται», δήλωσε ο ίδιος.

«Όπου κρίνεται σκόπιμο, θα επιδιώξουμε να επιβάλουμε πρόστιμα ανάλογα με τα παράνομα κέρδη που επιτυγχάνονται μέσω της μη συμμόρφωσης. Τα πρόστιμα, όμως, δεν είναι το μόνο εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας. Μπορούμε να διατάξουμε τις εταιρείες να σταματήσουν να επεξεργάζονται πληροφορίες και να διαγράψουν ό,τι έχουν συλλέξει, όπως κάναμε με την Clearview AI», υποστήριξε ο Edwards.

Τεύχος 413

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ