Skip to main content
2 September 2024 05:49

Προστασία από κλοπή στοιχείων face recognition του smartphone

Στην τελευταία έκθεση απειλών για το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET περιγράφουν πώς οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν ψεύτικες εφαρμογές για κινητά για να αντικαταστήσουν τα δικά τους πρόσωπα με εκείνα των θυμάτων τους, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες AI. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών.

Η ισχυρότερη προστασία έγκειται στη χρήση συνδυασμών πολιτικών ασφαλείας – για παράδειγμα, αξιοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας προσώπου με πολυεπίπεδες τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων που έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την πρόληψη, ώστε να αποφεύγονται οι επιθέσεις πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά.

O βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας έχει κερδίσει δημοτικότητα τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της ευκολίας χρήσης. Το 2023, τα βιομετρικά στοιχεία, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή η σάρωση προσώπου, ήταν οι προτιμώμενες μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας ασφαλείας για την πρόσβαση στους online λογαριασμούς, τις εφαρμογές και τις έξυπνες συσκευές των χρηστών. Ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας χρησιμοποιήθηκε από το 27% των ερωτηθέντων μεταξύ των καταναλωτών σε διάφορες χώρες.

Σήμερα, ορισμένες εφαρμογές οικονομικού περιεχομένου απαιτούν από τους χρήστες να καταγράφουν ένα σύντομο βίντεο του προσώπου τους από διάφορες γωνίες, χρησιμοποιώντας την μπροστινή κάμερα της κινητής συσκευής τους ως μια μορφή ασφαλούς ταυτοποίησης. Ωστόσο, αυτό που προοριζόταν ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για την αποτροπή κλοπής ταυτότητας και δόλιων δραστηριοτήτων έγινε πρόσφατα ένας ακόμη στόχος επίθεσης για τους κυβερνοεγκληματίες.

Η μονάδα Threat Intelligence της Group-IB εντόπισε ένα άγνωστο μέχρι πρότινος trojan iOS GoldPickaxe.iOS, μια απομίμηση νόμιμων εφαρμογών της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, όπως η Digital Pension for Thailand. Αυτές οι κακόβουλες εφαρμογές συλλέγουν έγγραφα ταυτότητας, SMS και δεδομένα αναγνώρισης προσώπου. Πιθανότατα για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αλίευση προσωπικών δεδομένων, το κακόβουλο λογισμικού GoldPickaxe είναι διαθέσιμο τόσο για πλατφόρμες iOS όσο και για Android. Η Group-IB απέδωσε την εκστρατεία σε μια ομάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος με την ονομασία GoldFactory, η οποία έχει σχέση με την Κίνα.

Η έκδοση GoldPickaxe για Android διανέμεται μέσω ιστοσελίδων που παριστάνουν το επίσημο κατάστημα Google Play. Για τη διανομή της έκδοσης iOS, οι φορείς απειλών χρησιμοποιούν ένα σύστημα κοινωνικής μηχανικής πολλαπλών σταδίων για να πείσουν τα θύματα να εγκαταστήσουν ένα προφίλ διαχείρισης κινητών συσκευών (MDM), το οποίο επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο της συσκευής iOS του θύματος.

Για παράδειγμα, οι επιτιθέμενοι προσποιήθηκαν ότι είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών της Ταϊλάνδης και προσέγγισαν πολίτες ισχυριζόμενοι ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς τους μπορούσαν να λάβουν πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές. Στη συνέχεια, τα θύματα πείστηκαν να κάνουν κλικ σε συνδέσμους προς τις ιστοσελίδες των κυβερνοεγκληματιών για να κατεβάσουν ένα προφίλ MDM.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιτιθέμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου των θυμάτων χωρίς να παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Apple, όπως το Secure Enclave, ένα ασφαλές περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί για τη φύλαξη ευαίσθητων δεδομένων των χρηστών.

Υπάρχει άμυνα για τέτοιες απειλές, σύμφωνα με την ESET, η οποία παραθέτει πέντε βασικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να ενισχύσετε την ασφάλειά σας:

• Να προσπαθείτε πάντα να επαληθεύετε τους ισχυρισμούς σχετικά με βραβεία, εκπτώσεις ή, όπως στην περίπτωση του GoldPickaxe, συνταξιοδοτικά μπόνους. Εάν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι.

• Δώστε προσοχή στις ιστοσελίδες που διανέμουν εφαρμογές για κινητά και χρησιμοποιήστε μόνο τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

• Μην ξεγελιέστε από ιστοσελίδες phishing.

• Αν αντιληφθείτε ύποπτη δραστηριότητα στο smartphone σας, εκτελέστε μια σάρωση με μια αξιόπιστη εφαρμογή ασφαλείας.

• Αφού ανακαλύψετε μια κακόβουλη εφαρμογή, διαγράψτε την και επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας. Ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τη συσκευή σας Android στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

ΤΕΥΧΟΣ 567

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ