Skip to main content
2 February 2023 07:52

Προστασία από επιθέσεις στα APIs

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Οι επιθέσεις στα APIs αποτελούν συχνό φαινόμενο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Μερικές βασικές πληροφορίες σχετικά με το πώς να προστατευτείτε από αυτές περιγράφονται παρακάτω.

Πρώτα και κύρια, χρειάζεται να έχετε μια βαθιά κατανόηση της υποδομής API σας. Οι έλεγχοι ασφαλείας θα πρέπει να είναι μία εργασία που εκτελείται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι γίνονται οι απαραίτητες ενημερώσεις. Η εφαρμογή μιας πολιτικής ελέγχου πρόσβασης βάσει ρόλου είναι επίσης ένας απλός τρόπος περιορισμού της πρόσβασης ενός ατόμου ή μιας ομάδας σε εσωτερικούς πόρους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω του Zero Trust Network Access (ZTNA), όπου οι ομάδες ασφαλείας μπορούν να εφαρμόσουν γρήγορα ελέγχους που περιορίζουν τους υπαλλήλους σε ορισμένα εσωτερικά στοιχεία, περιορίζοντας τους μόνο στα δεδομένα που χρειάζονται για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Ένα άλλο μέτρο είναι να περιορίσετε την κίνηση μεταξύ συσκευών και εφαρμογών εφαρμόζοντας τμηματοποίηση και έλεγχο ταυτότητας σε κάθε αλληλεπίδραση. Η πρόσβαση των εργαζομένων μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω ανάλογα με το πού βρίσκεται το άτομο γεωγραφικά, τη συσκευή που χρησιμοποιεί, τις εσωτερικές άδειες και τα δεδομένα που προσπαθούν να αποκτήσουν.

Δεύτερον, η ορατότητα είναι δεδομένη – δεν μπορείτε να αμυνθείτε ενάντια σε ό,τι δεν μπορείτε να δείτε και δεν μπορείτε να αναλάβετε δράση σε ευπάθειες εκτός εάν κατανοήσετε τι είναι συνδεδεμένο και επικοινωνεί στο δίκτυό σας. Οι πλατφόρμες ανίχνευσης και απόκρισης δικτύου (NDR) παρέχουν μεγάλη εικόνα για τα στοιχεία του δικτύου και τα πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ συστημάτων και χρηστών. Με τεχνικές μηχανικής μάθησης μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα τυχόν ανωμαλίες ή κακή συμπεριφορά για να λάβετε γρήγορα τα κατάλληλα μέτρα.

Η διασφάλιση ότι η ομάδα SecOps συνεργάζεται με την ομάδα DevOps είναι το κλειδί για την ενσωμάτωση των εργαλείων δοκιμών ασφάλειας αυτοματισμού και τα οφέλη της μηχανικής εκμάθησης για τη διαφοροποίηση της κανονικής συμπεριφοράς API από την κακόβουλη επισκεψιμότητα. Φυσικά, υπάρχουν και συγκεκριμένα εργαλεία που μπορούν να αναπτυχθούν για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του κώδικα που αναπτύσσεται από τις ομάδες DevOps προτού προωθηθεί στο περιβάλλον παραγωγής. Αυτά τα συστήματα ελέγχονται και παρακολουθούνται από την ασφάλεια, αλλά είναι σημαντικό να προσφέρουμε ευελιξία στα DevOps παρέχοντας προκαθορισμένα πρότυπα ασφαλούς κώδικα ή σαρώνοντας τον κώδικα πριν από την κυκλοφορία του. Αυτά τα συστήματα μπορούν επίσης να σαρώσουν ό,τι συνδέεται με το API για να εξασφαλίσουν ασφαλείς συνδέσεις μεταξύ λειτουργικών συστημάτων και εφαρμογών προτού επιτραπεί η ροή της κυκλοφορίας.

Η κυβερνοασφάλεια εξελίσσεται διαρκώς, όπως και οι απειλές με τα APIs. Είναι σημαντικό για τις ομάδες ασφαλείας να κατανοούν λεπτομερώς την υποδομή της εταιρείας και τις σχετικές απειλές στον κλάδο τους, ώστε να τις καθοδηγούν στη λήψη των καλύτερα ενημερωμένων αποφάσεων με βάση τα κενά τεχνολογίας και γνώσης τους. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο φαίνεται να είναι εφικτή η μείωση του κινδύνου είναι μία πολυεπίπεδη προσέγγιση και ενημέρωση.

Τεύχος 219

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ