Skip to main content
14 November 2022 06:47

Προσοχή στην υπερβολική χρήση τεχνολογίας

Του Στάθη Ασπιώτη

Σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από την TollFreeForwarding, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του σκελετού αλλά και αλλού. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με έναν σχεδιαστή 3D για να παρουσιάσουν εικόνες του ανθρώπου του μέλλοντος, που θα έχει προβλήματα προκληθέντα από την τακτική χρήση της τεχνολογίας. Οι επιστήμονες έδωσαν στο τρισδιάστατο μοντέλο το όνομα Mindy.

Η απεικόνιση βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες και επαγγελματικές απόψεις για το θέμα.

Η «αφοσίωση» στο smartphone κοιτώντας προς τα κάτω ή στον υπολογιστή κοιτώντας προς τα πάνω, θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση σε διάφορα μέρη του σώματος, με αποτελέσμα να αλλάξει ο τρόπος που στέκεται και κάθεται ο άνθρωπος. Οπότε η Mindy φαίνεται ότι έχει αναπτύξει καμπούρα και κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επαναλαμβανόμενες μεγάλες περίοδοι που περνά κάποιος μπροστά στον υπολογιστή αναγκάζουν τον κορμό να γύρει μπροστά από τους γοφούς, αντί να παραμείνει στον κάθετο άξονα.

Η παρατεταμένη χρήση mouse μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, μια νευρική διαταραχή στον αγκώνα που προκαλεί μούδιασμα στα δάχτυλα. Επιπλέον, η παρατεταμένη χρήση smartphone αλλάζει σιγά σιγά τη δομή του χεριού θυμίζοντας νύχια άγριου ζώου – το λεγόμενο text clow.

Μία ακόμα θεωρία, που αποτελεί επέκταση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα και του text clow, είναι ότι η φυσική θέση των αγκώνων των άνθρωποι θα είναι η γωνία 90 μοιρών.

Στην μελέτη, υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι του μέλλοντος θα έχουν πιο ισχυρά κρανία για να προστατεύουν τον εγκέφαλό τους από την ακτινοβολία, όπως επίσης θα διαθέτουν δεύτερα βλέφαρα για να προστατεύουν τα μάτια τους από την καταπόνηση και την αφθονία μπλε φωτός από την έκθεση στην οθόνη. Έτσι, η Mindy έχει αναπτύξει ένα πλάγιο δεύτερο εσωτερικό βλέφαρο για να την προστατεύει από την υπερβολική έκθεση στο φως που προέρχεται από συσκευές τεχνολογίας,

Η «μανιώδης» χρήση της τεχνολογίας έχει επιπτώσεις και στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλεί αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στους εφήβους.

Τέλος, η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες των συσκευών, επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη συνήθεια του ύπνου, οδηγώντας σε πνευματική εξασθένηση.

Τεύχος 171

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ