Skip to main content
4 March 2022 07:52

Πολυπλοκότητα στη διαχείριση του περιβάλλοντος Multi-Cloud και έλλειψη δεξιοτήτων

Από την έκθεση της Check Point Software Technologies Ltd. για την ασφάλεια στο Cloud με τίτλο 2022 Cloud Security Report

Το 35% των επιχειρήσεων εκτελεί πάνω από το 50% του φόρτου εργασίας του σε πλατφόρμες όπως το Azure, το AWS και το GCP, και παράλληλα προσπαθούν να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα της ασφάλειας των υποδομών τους σε πολλαπλές πλατφόρμες cloud, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες και γνώσεις σχετικές με τον κυβερνοχώρο.

Η έρευνα βασίστηκε σε 775 επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αποκάλυψε ότι τα περιστατικά ασφάλειας στο cloud αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 27% των εταιρειών επικαλείται ως αιτία τη λανθασμένη ρύθμιση παραμέτρων, παρά θέματα όπως η έκθεση δεδομένων ή η παραβίαση λογαριασμών.

Οι οργανισμοί δυσκολεύονται να εντάξουν την ασφάλεια στον κύκλο DevOps. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαθέτει ολοκληρωμένο DevSecOps και το 37% μόλις άρχισε να εφαρμόζει το DevSecOps στη διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών cloud.

Η εξοικονόμηση κόστους και η ευκολία στη χρήση ήταν οι αρχικοί λόγοι που οδήγησαν στη λύση ασφάλειας προμηθευτή cloud. Παρόλα αυτά, το 54% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι ένας ανεξάρτητος προμηθευτής ασφάλειας θα ήταν καταλληλότερος για τις ανάγκες τους από ότι ο πάροχος της πλατφόρμας cloud. Ένα βασικό στοιχείο για τη λήψη της απόφασης μεταξύ του εγγενούς cloud και ενός τρίτου προμηθευτή ασφάλειας ήταν η πιθανή μείωση της πολυπλοκότητας που παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση, η οποία αναφέρθηκε από το 56% των ερωτηθέντων.

Η διασφάλιση της προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής για κάθε περιβάλλον κατατάχθηκε στο 57%, η ύπαρξη των κατάλληλων δεξιοτήτων για την ανάπτυξη και τη διαχείριση μιας ολοκληρωμένης λύσης σε όλα τα περιβάλλοντα cloud στο 56%, και η κατανόηση των επιλογών ενσωμάτωσης υπηρεσιών στο 50%.

Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων αναμένει να εκτελέσει περισσότερο από το ήμισυ του φόρτου εργασίας του στο cloud μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες και, από αυτούς, περίπου το 76% χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερους παρόχους cloud.

Καθώς η μετάβαση στο cloud επιταχύνεται, η δυνατότητα εξορθολογισμού της ασφάλειας σε αυτό καθίσταται ζωτικής σημασίας, καθώς το 75% των οργανισμών τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας ενοποιημένης πλατφόρμας ασφάλειας με ενιαίο πίνακα ελέγχου για να διαμορφώσουν όλες τις πολιτικές που απαιτούνται για την προστασία των δεδομένων στο cloud.

Τεύχος 24

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ