Skip to main content
12 December 2022 07:46

Πολιτεία των ΗΠΑ μηνύει την TikTok

Του Χρίστου Κρανάκη

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, TikTok, κατηγορείται από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Ιντιάνα ότι παραβίασε τους πολιτειακούς νόμους περί προστασίας των καταναλωτών.

Η πολιτεία ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές της ByteDance, μητρικής εταιρείας της TikTok, αποτυγχάνει να προστατεύσει τους νεότερους καταναλωτές και το απόρρητο δεδομένων. Στον αντίποδα, η TikTok είπε ότι οι πολιτικές της στηρίζονται στην ευημερία των νέων και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η πολιτεία της Ιντιάνα υπέβαλε δύο αγωγές την Τετάρτη. H πρώτη αφορά στην έκθεση νεαρών χρηστών σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Η δεύτερη αναφέρει ότι η ΤikTok αρνείται να παραδεχτεί τη δυνατότητα της κινεζικής κυβέρνησης να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες καταναλωτών. «Το TikTok είναι ένας λύκος με ρούχα προβάτου», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δικαστικά έγγραφα.

Η ανακοίνωση των μηνύσεων, μάλιστα, έρχεται την ίδια χρονική περίοδο που και άλλες πολιτείες όπως το Τέξας, η Νότια Ντακότα και η Νότια Καρολίνα έχουν απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε κρατικές κυβερνητικές συσκευές.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του FBI είπε ότι το TikTok αποτελεί ανησυχία για την εθνική ασφάλεια, ενώ ο διευθυντής του δήλωσε στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των ΗΠΑ ότι ο κινεζικός νόμος ουσιαστικά απαιτεί από τις εταιρείες να «κάνουν ό,τι θέλει η κυβέρνηση όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών ή στο να λειτουργούν ως εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης».

Τεύχος 191

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ