Skip to main content
14 November 2022 07:52

Πλησιάζει το 26ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη»

Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης διεξάγει στις 22-23 Νοεμβρίου το 26ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» με τίτλο Οι δύσκολες ενεργειακές επιλογές της Ευρώπης. Θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, και αναμένεται να προσελκύσει, όπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον εκατοντάδων στελεχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί το φιλόδοξο σχέδιο REPower EU, που στόχο έχει να υλοποιήσει, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, τη στρατηγική της Ε.Ε. για απεξάρτηση από τη Ρωσική Ενέργεια, για περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πόρων (π.χ. ορυκτά καύσιμα, πυρηνικά και ΑΠΕ), και παράλληλα για υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως αυτή ανακλάται στο Fit for 55, το σχέδιο της Κομισιόν για την πράσινη μετάβαση.

Παράλληλα, η εισαγωγή βιώσιμων συστημάτων αποθήκευσης και οι καινοτόμες τεχνολογίες, που αφορούν το υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα, δεν λείπουν από τη θεματολογία του συνεδρίου.

Άλλη μία σημαντική πτυχή της ατζέντας του συνεδρίου αποτελεί η ανάγκη επέκτασης και αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων, όπως και ο ρόλος των μεγάλων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ενεργειακή ασφάλεια και οικονομία της Ε.Ε. αλλά και, ειδικότερα, της Ελλάδας.

Σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στη διαμόρφωση του τρέχοντος ενεργειακού μίγματος, ειδικά από την οπτική του αυξανόμενου ρόλου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, εξέλιξη η οποία έχει επηρεάσει τελευταία τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, θα εξεταστεί και ο κρίσιμος ρόλος του LNG στην παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή προμήθεια.

Τέλος, εκτενής συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί αναφορικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ειδικά στο επίπεδο των εφαρμοζόμενων πολιτικών και των εκτεταμένων επιδοτήσεων.

Τεύχος 171

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ