Skip to main content
24 April 2024 06:41

Πιστοποιημένο Green Data Center για την Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης ενεργειακής διαχείρισης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η πρώτη δημόσια ελληνική αρχή και μία από τις πρώτες στην Ε.Ε., η οποία εντάσσεται ως συμμετέχουσα στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των Data Centers. Η σχετική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κου Δημήτρη Παπαστεργίου με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κο Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τα Data Centers είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων και στον επακόλουθο περιβαλλοντικό, οικονομικό και ενεργειακό αντίκτυπο που προκύπτει από αυτή.

Η Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην ενίσχυση της συμβολής της στις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κέντρων δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση λειτουργίας του κέντρου δεδομένων με τρόπο, ο οποίος ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την απόδοση ή την αξιοπιστία του. Προβλέπεται:

• Αναγνώριση της σημασίας της ενεργειακής αποδοτικότητας, όχι μόνο για τον οργανισμό, αλλά και για την ευρύτερη κοινότητα και τις μελλοντικές γενιές.

• Συμβολή στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης.

• Ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

• Εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών βέλτιστων πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

• Δυνατότητα εκπλήρωσης της προϋπόθεσης για φιλοξενία των συστημάτων που αναπτύσσονται από έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., στα κέντρα δεδομένων που συμμορφώνονται με τον εν λόγω ευρωπαϊκό κώδικα.

ΤΕΥΧΟΣ 496

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ