Skip to main content
25 July 2024 06:42

Πιθανοί κίνδυνοι από τη διακοπή λειτουργίας των δικτύων 2G και 3G

Μετά τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Πώς να κυριαρχήσουμε στις ψηφιακές υποδομές της Ευρώπης», η Euralarm τονίζει τους πιθανούς κινδύνους και τις προκλήσεις που συνδέονται με την ασυντόνιστη και πρόωρη διακοπή λειτουργίας των δικτύων 2G και 3G. Η Λευκή Βίβλος εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της διαχείρισης του φάσματος, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένης της συντονισμένης διακοπής λειτουργίας των δικτύων 2G και 3G, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή υποστήριξη βασικών παλαιών υπηρεσιών, όπως οι επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης και οι κρίσιμες επικοινωνίες.

Καθώς τα δίκτυα 2G και 3G καταργούνται σταδιακά λόγω της παλαιότητάς τους ή των περιορισμένων απαιτήσεων εύρους ζώνης, πολλά προϊόντα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο 2G. Για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συνέπειες, θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακή και συντονισμένη διακοπή λειτουργίας, με τουλάχιστον έναν φορέα σε κάθε κράτος μέλος να διατηρεί τα δίκτυα 2G ή 3G τουλάχιστον μέχρι το 2029-2030. Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία λήξης του δικτύου 2G, επιτρέποντας μια φυσική μετάβαση χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Euralarm, η ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει έντονα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια καθυστερημένη και εναρμονισμένη διακοπή λειτουργίας των δικτύων 2G και 3G. Περαιτέρω, η Euralarm τονίζει την ανάγκη για ένα τεχνολογικό πλαίσιο απενεργοποίησης στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας εν γένει. Το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε με την απενεργοποίηση των δικτύων 2G και 3G θα μπορούσε να εμφανιστεί και πάλι με τα δίκτυα 4G, 5G και τα επόμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του IoT, ιδίως για τις χρήσεις ασφάλειας και προστασίας. Η Euralarm υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει στις χώρες μέλη τα εργαλεία για να εξασφαλίσουν μια ομαλή τεχνολογική μετάβαση και να την αναστείλουν εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

ΤΕΥΧΟΣ 556

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ