Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

22 July 2024 06:41

Παγκόσμιο black out προκάλεσε η Crowdstrike την Παρασκευή

Βλάβη σε κάποιες υπηρεσίες της Microsoft παρέλυσε την Παρασκευή πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, λόγω των προβλημάτων στον πάροχο συστήματος antivirus Crowdstrike. Αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν πτήσεις, ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια, στους σιδηρόδρομους, στα μέσα ενημέρωσης, σε νοσοκομεία, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε τράπεζες, σε διάφορες εταιρείες κ.α.

Τα αεροδρόμια που επηρεάστηκαν από τη βλάβη είναι κυρίως του Βερολίνου, του Άμστερνταμ-Σίπχολ – ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης – και όλα τα ισπανικά. Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής. Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check-in λόγω τεχνικού προβλήματος. Η Aena διαχειρίστρια εταιρεία των ισπανικών αεροδρομίων σε μήνυμά της στο Χ έκανε λόγο για πιθανές «καθυστερήσεις».

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθόνες έδειχναν μήνυμα που αναφέρει ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters.

Αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν επίσης πως αντιμετώπισαν προβλήματα στη λειτουργία τους: Οι αμερικανικές Delta, United, American Airlines, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair, καθώς και τρεις ινδικές.

Η σκανδιναβική εταιρεία SAS επεσήμανε ότι τεχνικά προβλήματα επηρεάζουν το σύστημα κρατήσεών της, καθιστώντας αδύνατη την κράτηση εισιτηρίου μέσω του διαδικτύου.

Η Aegean ενημέρωσε πως δεν επηρεάστηκε σημαντικά η δική της επιχειρησιακή λειτουργία, αλλά λόγω της παγκόσμιας αναταραχής επηρεάστηκαν ορισμένες υπηρεσίες του site της, ενώ όπως είναι αναμενόμενο θα μπορούσαν να παρουσιαστούν προβλήματα σε πτήσεις της προς αεροδρόμια των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα. Αντίθετα, στον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα.

Οι σιδηρόδρομοι αντιμετώπισαν επίσης δυσλειτουργίες. Η σημαντικότερη εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι επηρεάστηκε από τεχνικό πρόβλημα του συστήματος πληροφορικής, κάτι το οποίο οδήγησε σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο τομέας υγείας επηρεάστηκε εξίσου με πολλές ακυρώσεις σε προγραμματισμένες επεμβάσεις και βλάβες στα πληροφοριακά συστήματα. Συγκεκριμένα, δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γερμανία, στις πόλεις Λίμπεκ και Κίελο, ακύρωσαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, επικαλούμενα προβλήματα στο σύστημα πληροφορικής που συνδέεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Επιπλέον, το σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρέθηκε εκτός δικτύου, σύμφωνα με αναρτήσεις στην πλατφόρμα X από υγειονομικούς αξιωματούχους.

Στην Αυστραλία μέσα ενημέρωσης, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετώπισαν τεχνικές βλάβες, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνδέονται με πρόβλημα της Crowdstrike. Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη και αυτό από τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100. Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 0,27% και ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,46%. Η εταιρεία διαχείρισης του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλαγών Xetra άρχισε να λειτουργεί κανονικά την Παρασκευή το πρωί, ενώ και ο όμιλος του ελβετικού χρηματιστήριου ανακοίνωσε ότι τα συστήματά του λειτουργούν κανονικά.

Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρέασε και τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέεται με τον αισθητήρα της Falcon. Το πρόβλημα ήταν ένα σφάλμα σε ενημέρωση λογισμικού που πραγματοποίησε η εταιρεία, η οποία έπληξε τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft. Ο CEO της Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ, απολογήθηκε δημόσια σε όλο τον πλανήτη για το ψηφιακό χάος που προκάλεσε η ελαττωματική ενημέρωση λογισμικού σε ηλεκτρονικά συστήματα.

ΤΕΥΧΟΣ 553

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ