Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

27 October 2022 06:47

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βαδίζει αργά σύμφωνα με την Gartner

Του Στάθη Ασπιώτη

Η συντριπτική πλειονότητα συμφωνεί σχετικά με τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, η επίτευξή του όμως δεν είναι σε καλό δρόμο, όπως παραδέχονται. Το 89% των board directors λέει ότι η οι ψηφιακές δυνατότητες περιλαμβάνονται σε όλες τις στρατηγικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων, όμως μόνο το 35% από αυτούς δηλώνουν ότι έχουν επιτύχει ή ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Ενώ οι CIOs έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο αξιοποιώντας την τεχνολογία προς τη λειτουργική αριστεία, αυτό δεν αρκεί για να συνειδητοποιήσουμε τα στρατηγικά επιχειρηματικά οφέλη που αναζητούν τα Δ.Σ. από τις ψηφιακές επενδύσεις», λέει ο Jorge Lopez, Αντιπρόεδρος Αναλυτής της εταιρείας.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2022 και συμμετείχαν 281 ερωτηθέντες από τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία/Ειρηνικό, οι οποίοι είναι σε ρόλο διοικητικού συμβουλίου ή μέλους του εταιρικού διοικητικού συμβουλίου.

Τα Δ.Σ. σε ποσοστό 28% ανέφεραν τους CEOs ως τον κύριο ηγέτη που είναι υπεύθυνος για την προώθηση ψηφιακών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εντός της επιχείρησης. Αυτό είναι μπροστά από τους CTOs και τους CIOs, που αναφέρονται ως ο κύριος ψηφιακός ηγέτης από το 19% και το 14% των ΒoD, αντίστοιχα.

Τα διοικητικά συμβούλια επιδιώκουν να επενδύσουν σε «καινοτόμες» τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία των ψηφιακών επιχειρηματικών δράσεων και των επιχειρήσεων. Το 40% των BoD θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες μηχανικής μάθησης αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την ψηφιακή επιχειρηματική επιτυχία στον οργανισμό τους, λέει η Gartner.

Τα Δ.Σ. ανέφεραν τη βελτίωση λογισμικού ως τη δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητά τους μεταξύ των πρωτοποριακών τεχνολογιών, τομέας που επιλέχθηκε για επένδυση από το 30% των ερωτηθέντων.

Η ανάληψη ρίσκου είναι βασικό συστατικό της ψηφιακής επιτάχυνσης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 64% των μελών των Δ.Σ. σχεδιάζει να αυξήσει την επιθυμία του για ανάληψη ρίσκων μέχρι το 2024, ανεβαίνοντας κατά 7% από τα ευρήματα της έρευνας του προηγούμενου έτους.

Τεύχος 160

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ