Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

10 October 2024 06:45

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιταχύνει την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών

Ο ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να επιταχύνει την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών με αυξημένο απόθεμα από τον διαγωνισμό, πριν την ολοκλήρωση της μεγάλης σύμβασης για την προμήθεια 7,3 εκατ. νέων ψηφιακών ρολογιών. Η κοινοπραξία Protasis – Sagemcom Energy & Telecom, που αναδείχθηκε ανάδοχος, θα προμηθεύσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 600.000 έξυπνους μετρητές, αντί των αρχικών 360.000. Ήδη οι πρώτοι μετρητές εγκαθίστανται σε επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης, όπως αρτοποιεία και καταστήματα εστίασης, και σε δημόσια κτίρια. Από τις αρχές του 2025, αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση και σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο ανταγωνιστικός διάλογος για τον μεγάλο διαγωνισμό, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με την ανάθεση 3 εκατ. έξυπνων μετρητών σε τρεις αναδόχους. Ο πρώτος ανάδοχος θα αναλάβει το 40% της παραγγελίας, ο δεύτερος το 35% και ο τρίτος το 25%. Στη συνέχεια, οι διαγωνισμοί θα επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια, με βάση τις ανάγκες και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Με το υπάρχον απόθεμα των 600.000 μετρητών, καλύπτεται η ζήτηση μέχρι το τέλος του 2025, ενώ από το 2026 το πλάνο προβλέπει 1,3 εκατ. εγκαταστάσεις ετησίως. Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι η ένταξη των «έξυπνων» μετρητών στα νέα δυναμικά τιμολόγια από τις αρχές του 2025, ώστε οι καταναλωτές να έχουν άμεση πρόσβαση σε καλύτερες τιμές ρεύματος, ανάλογα με την κατανάλωσή τους.

ΤΕΥΧΟΣ 595

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ