Skip to main content
13 March 2023 07:50

Οι πιθανές επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB στις κινεζικές επενδύσεις 

Οι επενδυτές των κινεζικών μετοχών, οι οποίοι έχουν ήδη απογοητευτεί από τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο στόχο οικονομικής ανάπτυξης του Πεκίνου για το έτος, θα αποθαρρυνθούν περαιτέρω από την κατάρρευση-σοκ του αμερικανικού πιστωτικού οργανισμού SVB Financial Group, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς στο Reuters. 

Ο κινεζικός δείκτης CSI300 υποχώρησε κατά 4% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 6%, καθώς ο μέτριος στόχος της Κίνας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% περίπου για το 2023 – ο οποίος τέθηκε κατά την ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου με σφραγίδα καουτσούκ – διέψευσε τις ελπίδες για μεγάλη τόνωση της οικονομίας. 

Η διάθεση της αγοράς θα μπορούσε να εξασθενήσει περαιτέρω μετά την αιφνίδια κατάρρευση την Παρασκευή της SVB, ο οποίος επικεντρώθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις και προκάλεσε έντονες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο στην Κίνα σχετικά με τις επιπτώσεις της 

«Η αποτυχία της SVB είναι ένα βαρόμετρο των μακροοικονομικών κινδύνων που αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Γουάν Γουβέι, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην Water Wisdom Asset Management, προβλέποντας δυσκολότερους καιρούς για τις επιχειρήσεις με υψηλή μόχλευση και μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. 

Αν και το γεγονός είναι απίθανο να προκαλέσει νέα χρηματοπιστωτική κρίση, θα μπορούσε να έχει αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο στις αγορές της Κίνας, είπε. 

Η κινεζική κοινοπραξία της SVB με την Shanghai Pudong Development Bank δήλωσε χθες ότι διαθέτει υγιή εταιρική δομή και ανεξάρτητο ισολογισμό, σε μια προφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τους τοπικούς πελάτες. 

Ωστόσο, πολλές κινεζικές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες με χρηματοδότηση σε δολάρια, έχουν ανοίξει λογαριασμούς στις ΗΠΑ στην SVB. Τουλάχιστον μία ομάδα WeChat με αρκετές εκατοντάδες μέλη έχει δημιουργηθεί από ανήσυχους Κινέζους πελάτες της SVB που προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. 

Η χαμηλότερη διάθεση για ανάληψη κινδύνου θα μπορούσε να αμβλύνει κάθε ενθουσιασμό από την επέκταση της σύνδεσης των χρηματιστηρίων Κίνας-Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα. Περισσότερες από 1.000 εισηγμένες στην Κίνα μετοχές τύπου Α και σχεδόν 200 μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ θα προστεθούν στο σύστημα διασυνοριακών επενδύσεων. 

Η Λι Μπέι, διαχειρίστρια κεφαλαίων στον οίκο Banxia, ο οποίος εδρεύει στη Σαγκάη, δήλωσε ότι έχει μειώσει τις μετοχές που κατέχει και ότι “θα διατηρήσει σχετικά χαμηλή έκθεση”, επικαλούμενη την έλλειψη καλών ευκαιριών. 

Η συνετή οικονομική τόνωση για το 2023 και το σχετικά σφιχτό πιστωτικό περιβάλλον σημαίνει ότι “είναι δύσκολο για τις μετοχές να ανέβουν περαιτέρω από το τρέχον επίπεδο και η αγορά θα παραμείνει ασταθής”, έγραψε η Banxia σε επιστολή της προς τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα. 

Η Κίνα διατήρησε τον διοικητή της κεντρικής της τράπεζας και τον υπουργό Οικονομικών στις θέσεις τους την Κυριακή, προς το τέλος της εβδομαδιαίας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), όπου ο Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε την τρίτη πενταετή θητεία του ως Κινέζος πρόεδρος. Ο Λι Κιανγκ, μακροχρόνιος έμπιστος του Σι, προήχθη σε πρωθυπουργό για να κατευθύνει την οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε μόλις 3% πέρυσι. 

Ο Τσάοπινγκ Ζου, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management, δήλωσε ότι το φιάσκο της SVB αντανακλά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης για τις εταιρείες τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. 

Τεύχος 245

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ