Skip to main content
6 February 2023 07:52

Οι ΗΠΑ «χτυπάνε» ξανά τη Huawei 

Του Χρίστου Κρανάκη 

Όπως αναφέρεται σε αμερικανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να σταματήσει να εγκρίνει άδειες σε αμερικανικές εταιρείες για εξαγωγή πολλών και διαφόρων προϊόντων στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei. 

Όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ συνεχίζουν σταθερά σε μια πορεία αυστηροποίησης των εθνικών τους νόμων περί εξαγωγών αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων ή/και πρώτων υλώνστην Κίνα, οξύνοντας μια κατάσταση τεχνολογικού εμπάργκο και ανταγωνισμού. 

Οι αμερικανικές αρχές, αιτιολόγησαν την απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Huawei πως αποτελεί «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και πως λειτουργεί σαν δάκτυλος του Κομουνιστικού Κόμματος. Παρόλα αυτά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η κίνηση αυτή εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πλήρη απαγόρευση της πώλησης αμερικανικής τεχνολογίας σε κινεζικούς ομίλους, που απειλούν την πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών. 

Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Huawei ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι συνεργάζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. 

Η εταιρεία και η κινεζική κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς. 

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είπε σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες ότι δεν θα εκδίδει πλέον άδειες για εξαγωγές τεχνολογίας των ΗΠΑ στην Huawei, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι ανέφεραν για πρώτη φορά την ιστορία. 

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον κινείται προς την πλήρη “Συνεργαζόμενοι στενά με τους διυπηρεσιακούς μας εταίρους ελέγχου εξαγωγών στα Υπουργεία Ενέργειας, Άμυνας και Πολιτείας, αξιολογούμε συνεχώς τις πολιτικές και τους κανονισμούς μας και επικοινωνούμε τακτικά με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους”, δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Huawei

Για αρκετά χρόνια, η Huawei αντιμετωπίζει περιορισμούς αναφορικά με τις αμερικανικές εξαγωγές σε είδη για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό υψηλής ταχύτητας πέμπτης γενιάς (5G) και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Το 2019, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, η εταιρεία προστέθηκε στη «λίστα οντοτήτων», πράγμα που σήμαινε ότι οι αμερικανικές εταιρείες έπρεπε να λάβουν ειδική άδεια από την κυβέρνηση προκειμένου να εξάγουν ή να μεταφέρουν ορισμένες τεχνολογίες στη Huawei, υπό το φόβο πως αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον κινεζικό στρατό. 

Ωστόσο, έκτοτε έχουν χορηγηθεί αρκετές άδειες σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Intel και της Qualcomm, για να προμηθεύουν την Huawei με τεχνολογία που δεν σχετίζεται με το 5G. Αυτό, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να το αλλάξει. 

Τεύχος 221

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ