Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 October 2024 06:53

Οι εταιρείες που δεν υιοθετούν την υβριδική εργασία χάνουν τα στελέχη τους

Η IWG επισημαίνει τους βασικούς λόγους που οδηγούν στο φαινόμενο «σιωπηλή παραίτηση», μια τάση όπου οι εργαζόμενοι κάνουν το ελάχιστο που απαιτείται στη δουλειά τους και τίποτα παραπάνω.

Πάνω από το μισό (57%) των εργαζομένων ανέφερε ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε «σιωπηλή παραίτηση», όταν έχουν έναν προϊστάμενο που δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους, ασκεί υπερβολικό έλεγχο ή δεν τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χώρο εργασίας τους.

Με το 22% του εργατικού δυναμικού να αναφέρει ότι ήδη βιώνει ή έχει βιώσει κάποια στιγμή στο παρελθόν απώλεια κινήτρου για εργασία, εκατομμύρια εργαζόμενοι πιθανότατα να εγκαταλείψουν τις τρέχουσες θέσεις τους ή να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες αλλού, εφόσον δεν νιώθουν ότι τους δίνεται η ευχέρεια να εργαστούν με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί. Αντίθετα, το 40% των υπαλλήλων γραφείου που απολαμβάνουν την ευελιξία του υβριδικού μοντέλου εργασίας, είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν τη «σιωπηλή παραίτηση», αποδεικνύοντας ότι η ευέλικτη εργασία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων ικανοποίησης.

Οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις: Η υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά κρίνεται απαραίτητη για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Οι εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω και να χάσουν τους καλύτερους.

Οι επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν υβριδική εργασία αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τα καλύτερα ταλέντα τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 62% των εργαζομένων που δουλεύουν υβριδικά, δηλώνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν αν τους ζητηθεί να επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο.

Επιπλέον, το 71% των εργαζομένων θα απέρριπτε την πρόταση για μία νέα δουλειά που απαιτεί καθημερινή μετακίνηση μεγάλης απόστασης, ενώ το 72% θα αναζητούσε θέσεις που δίνουν τη δυνατότητα εργασίας από οποιοδήποτε μέρος.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί καταλύτη για την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 78%. Επιπλέον, το 92% των εργαζομένων απολαμβάνει την αυτονομία να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους, επιλέγοντας τον χρόνο και τον τόπο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Αυτή η δυνατότητα οδηγεί σε μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο «σιωπηλής παραίτησης».

ΤΕΥΧΟΣ 600

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ