Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 April 2022 08:59

Οι εναλλακτικοί πάροχοι επιμένουν στη μείωση του κόστους αναβάθμισης των ταχυτήτων

Του Χάρη Ματθαίου

Αν και ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμά του για δωρεάν διπλασιασμό των ταχυτήτων σύνδεσης των πελατών του στο Internet, οι εναλλακτικοί πάροχοι εξακολουθούν να διαφωνούν στο ύψος του κόστους που καλούνται να επωμιστούν, ώστε να ακολουθήσουν και οι ίδιοι αυτή την πολιτική. Το ζήτημα εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς η πρώτη Ολομέλειά της μετά την ανανέωση της θητείας της Επιτροπής άφησε εκτός συζήτησης μέρος των πακέτων του ΟΤΕ που ήταν προς έγκριση, προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Vodafone.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο εξής σημείο: Οι εναλλακτικοί πάροχοι επιμένουν σε μείωση της χονδρικής τιμής μεταφοράς των πελατών τους από τα αστικά κέντρα σε VDSL καμπίνες και συγκεκριμένα έκπτωση στο κόστος των μαζικών μεταβάσεων. Η ΕΕΤΤ έχει ζητήσει να υπάρξει διάλογος μεταξύ ΟΤΕ και εταιρειών, ώστε να υπάρξει συμφωνία για μια κοινά αποδεκτή τιμή και από τις 2 πλευρές. Ο ΟΤΕ από τη μεριά του πρόσφερε βελτιωμένη τιμή, όμως οι εταιρείες ζητούν γενναία έκπτωση καθώς θέτουν ζήτημα συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους τους. Η ΕΕΤΤ πιθανότατα θα καλέσει όλες τις εταιρείες σε ακρόαση και θα ζητήσει από αυτές την κατάθεση σχετικών υπομνημάτων, ώστε να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση για το ύψος έκπτωσης που θα τους παρέχει ο ΟΤΕ σε μαζικές μεταβάσεις συνδρομητών τους, κάτι που όμως μπορεί να τραβήξει καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη Ολομέλεια της ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει μόνο το 1/3 των πακέτων του ΟΤΕ που από τον Μάρτιο ξεκίνησε ήδη να προχωράει σε αναβαθμίσεις, οπότε το πρόγραμμά του πιθανότατα προς το παρόν να παγώσει.

Τεύχος 46

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ