Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

15 April 2022 09:01

Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Η πρώτη μέρα στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «Οι πόλεις του Μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης» στη Θεσσαλονίκη στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων.

Το Συνέδριο, εστιάζει στην «ώρα της υλοποίησης» αναδεικνύοντας επιτυχημένα παραδείγματα έξυπνων λύσεων, που συνδυάζουν τις απαραίτητες υποδομές, με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα έξυπνων λύσεων, υπηρεσιών και λειτουργικότητας. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αστικών κέντρων, την αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων με «έξυπνο» και αποδοτικό τρόπο, τη συμβολή της βελτίωσης της διακυβέρνησης, την προσφορά σύγχρονων και καινοτόμων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες και επισκέπτες των πόλεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης των υποδομών που σχετίζονται με τους Υδάτινους Πόρους, την Ενέργεια, τις Μεταφορές και τη Στέγαση.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις της χώρας, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή και έξυπνη χρήση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών λύσεων. Σκοπός του μετασχηματισμού της κοινωνίας μέσα από τις έξυπνες πόλεις, είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης και η βιωσιμότητα. Με τις έξυπνες πόλεις, θα ενισχυθεί και η οικονομία, μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον που εναρμονίζεται με τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα παράδειγμα ως προς την ενίσχυση των υποδομών που σχετίζονται με τις Μεταφορές, είναι το πολύ μεγάλο βήμα που πρόκειται να γίνει με την εισαγωγή των Smart Buses, τα οποία δεν θα έχουν οδηγό (!) και θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς θα έχουν διανύσει λίγα χλμ. και θα ως εκ τούτου θα εκπέμπουν λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σχετικά με:

  • Τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από τον κο. Δημήτρη Παπαστεργίου, Πρόεδρο ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων.
  • Τις απαραίτητες υποδομές, από τον κο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, Δήμαρχο Λευκωσίας.
  • Τις έξυπνες λύσεις, υπηρεσίες, πλατφόρμες και λειτουργία, από τον κο Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων.
  • Τη συνεργασία έξυπνων πόλεων Νοτιανατολικής Ευρώπης, με βασικούς ομιλιτές τον κο Γιάννη Σμυρλή, Γενικό Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και τον κο Κωνσταντίνο Ζέρβα, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων – DT&S, την Cisco, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Τρικκαίων, με την υποστήριξη των εταιρειών Logicom Solutions, COSMOTE, SPACE HELLAS, COSMOS Business Systems, Lever, GlobiSMART, Uni Systems, Amazon Web Services, Novoville, OTS, WIND, DEXTERA CONSULTING, URBANICA, Yodiwo & WINGS ICT SOLUTIONS.

Τεύχος 50

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ