Skip to main content
1 March 2023 07:43

Νίκη Τσούμα: Η Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ στο Techmail

Του Χρίστου Κρανάκη και της Αφροδίτης Μπαλίδου

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Techmail αναφορικά με την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, αλλά και το μέλλον της υπηρεσίας. Όπως τονίζει, το τελευταίο διάστημα η ΗΔΙΚΑ έχει καταφέρει να αναπτύξει πληθώρα ολοκληρωμένων συστημάτων και εφαρμογών με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και πολλά μελλοντικά έργα βρίσκονται ήδη στα «σκαριά».

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της κας Τσούμα:

Εκτελείτε χρέη Προέδρου Δ.Σ. & Διευθύνουσας Συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ από το 2019. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο και τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΗΔΙΚΑ;

Αρχικά, η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω αποτέλεσε η διαχείριση και η αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά την οποία εσωτερικά ο Οργανισμός έπρεπε γρήγορα να μετασχηματιστεί και όλοι οι υπάλληλοι να δουλέψουν απομακρυσμένα. Οι υπάλληλοι, στην πλειονότητα τους στελέχη πληροφορικής, εργάστηκαν απομακρυσμένα και στήριξαν με απόλυτη επιτυχία τα συστήματα των Νοσοκομείων, των Γιατρών, των Διαγνωστικών Κέντρων και των Φαρμακείων όλης της χώρας. Παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε και να δώσουμε προς χρήση στους πολίτες σημαντικές εφαρμογές και υπηρεσίες που έχουν βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητά τους.

Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί η υλοποίηση του συστήματος της Άυλης Συνταγογράφησης, μέσα από το Συστήματα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στην οποία έχουν εγγραφεί πάνω από 4,4 εκατ. πολίτες. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέα συστήματα και εφαρμογές (που συνεχώς εξελίσσουμε) με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, τόσο αυτών που ήταν στα σπίτια λόγω καραντίνας όσο και των ασθενών, όπως: Άυλα παραπεμπτικά, Μητρώο καταγραφής ασθενών covid, Μητρώο εμβολιασμού covid, διανομή και διαχείριση self-tests,αντιικά φάρμακα,MyHealth app. Σημαντικό, επίσης, επίτευγμα συνιστά το ότι όλα τα συστήματα λειτούργησαν κανονικά, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τις επαυξημένες απαιτήσεις που δημιούργησε η κρίσης της πανδημίας. Η επόμενη, μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, αποτελεί η υλοποίηση της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης του τομέα Υγείας με την χρηματοδότηση από το Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Το project του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημοσίων φορέων της χώρας είναι αναμφισβήτητα χρονοβόρο και μεγαλεπήβολο. Πώς προχωράει προς το παρόν και τι ανταπόκριση υπάρχει από το κοινό προς τις ψηφιακές καινοτομίες της ΗΔΙΚΑ (λ.χ. άυλη συνταγογράφηση);

Συνιστά κοινή παραδοχή τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει άλματα στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια. Η επίσημη διεθνής αναγνώριση ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2022 με την βράβευση της ΗΔΙΚΑ από την WITSA, με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» για τον Δημόσιο Τομέα, για την εφαρμογή MyHealth app.

Το κοινό φαίνεται πως ανταποκρίνεται και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες όταν αυτές είναι χρήσιμες, φιλικές και τον βοηθούν στην καθημερινότητα του. Όπως προανέφερα, η Άυλη Συνταγογράφηση έχει περισσότερους από 4,4 εκατ. εγγεγραμμένους πολίτες. Η εφαρμογή MyHealth, που είναι διαθέσιμη για smartphones με iOS και Android, έχει φτάσει τα 400.000 downloads και πρόσφατα αναβαθμίστηκε με νέες πληροφορίες, όπως τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων.

Στη συνέντευξη τύπου του Δεκεμβρίου, ανακοινώσατε στα ΜΜΕ πως η ΗΔΙΚΑ προετοιμάζει 3 μεγάλα έργα. Μπορείτε να μας πείτε πώς «προχωράνε» αυτά;

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών με αρχικό προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με αρχικό προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ και, τέλος, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των Συστημάτων των Νοσοκομείων με αρχικό προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ.

Κατηγοριοποιημένα, τα έργα αυτά προχωράνε ως εξής:

Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών: Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της Δημόσιας Διαβούλευσης και ενσωματώνονται οι παρατηρήσεις, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ, βρίσκεται, επίσης, στη φάση ολοκλήρωσης της Δημόσιας Διαβούλευσης, ενώ έχουν ενσωματωθεί ήδη οι παρατηρήσεις. Όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός των Συστημάτων των Νοσοκομείων: Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται, και αυτό με τη σειρά του, στη φάση ολοκλήρωσης της Δημόσιας Διαβούλευσης και έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

RIS PACS: Τέλος, το έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και επόμενο στάδιο αποτελεί η έγκριση της σύμβασης του από το Εκλεκτικό Συνέδριο.

Τεύχος 237

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ