Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

18 October 2024 06:47

Νέο στρατηγικό σχέδιο συγκοινωνιών για την Αττική

Ένα καθοριστικό βήμα για την αναδιαμόρφωση των συγκοινωνιών στην Αττική αποτέλεσε η Ημερίδα με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε τον Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τη συνεργασία του Υπουργείου, του ΟΑΣΑ και του Growthfund, του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μετακινούνται στην Αττική χρησιμοποιώντας τις αστικές συγκοινωνίες. Αυτήν την περίοδο, εκπονείται το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής για τα επόμενα είκοσι χρόνια, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την ενίσχυση των «πράσινων» μεταφορών.

Ο ΟΑΣΑ καταγράφει την υπάρχουσα κατάσταση των μεταφορών στην Αττική μέσω εκτεταμένης έρευνας, που πραγματοποιείται σε όλους τους Δήμους της Αττικής, σε νοικοκυριά, μετακινούμενους σε σταθμούς μετρό, τραμ, λεωφορείων και τρόλεϊ, σε λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ συμμετέχουν οδηγοί ταξί και εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών.

Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του ΟΑΣΑ και του «Growthfund», με την ανάπτυξη του νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη, είναι η δημιουργία ενός πιο αποδοτικού, βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος αστικών συγκοινωνιών που θα καλύπτει με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των αστικών συγκοινωνιών, ώστε όλα τα μέσα μεταφοράς να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.

Η εκδήλωση είχε τον χαρακτήρα συνάντησης εργασίας, στην οποία προσκλήθηκαν και συμμετείχαν όλοι οι Δήμοι της Αττικής, καθώς και συναρμόδιοι φορείς, προκειμένου να ενημερωθούν και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη.

Ενδεικτικά λοιπόν από τις 15 Οκτωβρίου, κυκλοφορούν 250 νέα, σύγχρονα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία στην Αττική, με σκοπό να γίνουν 950 το καλοκαίρι του 2025. Και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναζητά χρηματοδότηση για επιπρόσθετα 700 λεωφορεία και τρόλεϊ. Υλοποιούνται πιλοτικά νέες υπηρεσίες, όπως οι ανέπαφες πληρωμές στα εισιτήρια, επεκτείνεται το δίκτυο του Μετρό, αναβαθμίζονται συρμοί, δρομολογείται η ενίσχυση της μικρο-κινητικότητας. Αυτές οι παρεμβάσεις βελτιώνουν το επίπεδο υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, αλλά συνιστούν και παρακαταθήκη για το μέλλον.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ