Skip to main content
2 March 2023 07:53

Νέο εργαλείο AI από την ΜΕΤΑ

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Η Meta ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου ερευνητικού εργαλείου, το οποίο αποτελεί ένα νέο μοντέλο γλώσσας συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το LLaMA, και οι Big Tech δείχνουν να σπεύδουν να το ενσωματώσουν στα προϊόντα τους.

Το LLaMA, συντομογραφία του Large Language Model Meta AI, είναι η τελευταία είσοδος της Meta στη σφαίρα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, τα οποία «έχουν δείξει να έχουν πολλές δυνατότητες στη δημιουργία κειμένου, στη διεξαγωγή συνομιλιών, στην περίληψη γραπτού υλικού και σε πιο περίπλοκες εργασίες, όπως η επίλυση μαθηματικών θεωρημάτων ή η πρόβλεψη πρωτεϊνικών δομών», ανέφερε ο Mark Zuckerberg σε ανάρτησή του στο Instagram την περασμένη Παρασκευή.

Προς το παρόν το LLaMA δεν χρησιμοποιείται στα προϊόντα της Meta, στα οποία περιλαμβάνονται τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram. Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει την τεχνολογία με μη εμπορική άδεια σε ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης και σε όσους σχετίζονται με κυβερνητικά, πολιτειακά ή ακαδημαϊκά ζητήματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιό της.

Η εταιρεία, επίσης, ανέφερε ότι το μοντέλο απαιτεί «πολύ λιγότερη» υπολογιστική ισχύ από τις προηγούμενες προσφορές της, εκπαιδεύεται σε 20 γλώσσες με έμφαση σε εκείνες με λατινικό και κυριλλικό αλφάβητο και θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές, οι οποίοι εξετάζουν περισσότερες παραμέτρους ή μεταβλητές, που λαμβάνει υπόψη ο αλγόριθμος. Ειδικότερα, είπε ότι μία έκδοση του LLaMA με 13 δισεκατομμύρια παραμέτρους μπορεί να ξεπεράσει το GPT-3, έναν προκάτοχο του μοντέλου πάνω στο οποίο έχει κατασκευαστεί το ChatGPT. Περιέγραψε το μοντέλο LLaMA των 65 δισεκατομμυρίων παραμέτρων ως «ανταγωνιστικό» με τα Chinchilla70B και PaLM-540B της Google, τα οποία είναι ακόμη μεγαλύτερα από το μοντέλο που χρησιμοποίησε η Google για να επιδείξει την αναζήτησή της, που υποστηρίζεται από το δικό της «Bard».

Τεύχος 238

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ