Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

8 June 2022 09:01

Νέοι ευρωπαϊκοί ψηφιακοί κανόνες
Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές δημιουργούν ισότιμους όρους ανταγωνισμού που θα επιτρέψουν σε καινοτόμες ψηφιακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν εντός της ενιαίας αγοράς και να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τις ψηφιακές υπηρεσίες, θα ισχύουν πλέον οι ίδιοι κανόνες σε ολόκληρη την Ε.Ε., αποτελώντας τη βάση για μία μεγάλη εγχώρια αγορά που θα επιτρέψει στις ψηφιακές υπηρεσίες να ακμάσουν και να αναπτυχθούν. Το διασυνοριακό ψηφιακό εμπόριο στην ενιαία αγορά αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 2%.

Επιπλέον, η ασφάλεια δικαίου θα επιτρέψει στους μικρούς παίκτες της αγοράς να αναπτύσσουν υπηρεσίες και να προστατεύουν τους χρήστες από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα υποστηρίζονται από πρότυπα, κώδικες δεοντολογίας και κατευθυντήριες γραμμές.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι απαλλαγμένες από τις πλέον δαπανηρές υποχρεώσεις. Θα μπορούν, ωστόσο, να εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι απαλλαγές για τις μικρές επιχειρήσεις παρατείνονται κατά 12 μήνες αφότου η ανάπτυξή τους υπερβεί τα κατώτατα όρια κύκλου εργασιών και προσωπικού που τις χαρακτηρίζουν ως μικρές επιχειρήσεις.

Για τις ψηφιακές αγορές, θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, καθώς θα είναι σε θέση να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης και τις υπηρεσίες τους. Οι καταναλωτές, από την άλλη, θα μπορούν να βλέπουν ποιες είναι οι καλύτερες διαθέσιμες επιλογές – και όχι μόνο εκείνες που επιλέγουν να εμφανίσουν οι μεγάλες πλατφόρμες.

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον νέο ευρωπαϊκό ψηφιακό κανονισμό, πατήστε εδώ.

Τεύχος 82

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ