Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

12 July 2024 06:48

Νέα έκθεση της ΕΕ για την Ψηφιακή Δεκαετία

Η έκθεση για το πρόγραμμα πλαίσιο «Ψηφιακή Δεκαετία (Digital Decade) 2024» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες παρακολουθεί την ψηφιακή ετοιμότητα των κρατών μελών και τα βήματα προς τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας για το 2030, ενώ δίνει απαντήσεις στο ερώτημα για την ψηφιακή ετοιμότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και πολίτες και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας.

Η Ψηφιακή Δεκαετία είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο της ΕΕ που καθοδηγεί όλες τις δράσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία. Στόχος της Ψηφιακής Δεκαετίας είναι να διασφαλίσει ότι όλες οι πτυχές της τεχνολογίας και της καινοτομίας λειτουργούν με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα πολιτικής για την Ψηφιακή Δεκαετία καθορίζει ψηφιακές φιλοδοξίες για την επόμενη δεκαετία με τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων στόχων. Οι κύριοι στόχοι μπορούν να συνοψιστούν σε 4 άξονες:

• Έναν πληθυσμό με ψηφιακές δεξιότητες και επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης στον ψηφιακό τομέα.

• Ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές.

• Ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

• Ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η ΕΕ απέχει αρκετά από την επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας που έχουν τεθεί από το Πρόγραμμα Πολιτικής Ψηφιακής Δεκαετίας. Σήμερα, τα δίκτυα οπτικών ινών φτάνουν μόνο το 64% των νοικοκυριών και τα δίκτυα υψηλής ποιότητας 5G καλύπτουν το 50% της επικράτειας της ΕΕ, με απόδοση ακόμα ανεπαρκή για την παροχή προηγμένων υπηρεσιών 5G.

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, το 2023, η υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης, cloud ή/και μεγάλων δεδομένων από εταιρείες της ΕΕ ήταν κάτω από το 75% του στόχου του προγράμματος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, μόνο το 64% των επιχειρήσεων θα χρησιμοποιεί cloud, 50% μεγάλα δεδομένα και 17% τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030.

Προς το παρόν, οι στόχοι ψηφιακών δεξιοτήτων που τέθηκαν από την Ψηφιακή Δεκαετία απέχουν ακόμη αρκετά από την επίτευξη. Αν και πάνω από το μισό (55,6%) του πληθυσμού της ΕΕ έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, αυτό απέχει πολύ από τον στόχο του 80% που έχει τεθεί. Και, υπό τις παρούσες συνθήκες, το 2030 ο αριθμός των ειδικών ICT στην απασχόληση στην ΕΕ θα είναι περίπου 12 εκατομμύρια (ο στόχος για την ψηφιακή δεκαετία έχει οριστεί στα 20 εκατομμύρια έως το 2030).

Τα κράτη μέλη συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ τα δεδομένα υγείας είναι πλέον διαθέσιμα παντού στην ΕΕ. Επιπλέον, η πλειοψηφία του πληθυσμού της ΕΕ έχει πρόσβαση σε ασφαλή ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID).

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα, το 2023 η χώρα μας σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το ποσοστό απασχόλησης των ICT experts και την ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, στα δυνατά σημεία της χώρας ανήκουν η αύξηση κατά 10 ποσοστιαίων μονάδων στην κάλυψη υποδομών συνδεσιμότητας το 2023. Οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση αυτής της θετικής τάσης τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Η Ελλάδα, με βαθμολογία 86,2, έχει επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (85,4), αντιπροσωπεύοντας πρόσφατη ετήσια ανάπτυξη 17,5%. Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες, αν και η Ελλάδα έχει ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ (75,9 έναντι μέσου όρου της ΕΕ 79,4), καταγράφει πρόσφατη ετήσια ανάπτυξη 17,5%.

ΤΕΥΧΟΣ 547

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ