Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

15 January 2024 07:51

Μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για την ασφάλεια στην AI

Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, Anthropic και Cohere έχουν εμπλακεί σε μυστική διπλωματία με Κινέζους εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω κοινής ανησυχίας για το πώς η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να διαδώσει παραπληροφόρηση και να απειλήσει την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, στις οποίες συμμετείχαν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες πολιτικής από τις αμερικανικές ομάδες τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Tsinghua και άλλων κινεζικών κρατικών ιδρυμάτων.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες επέτρεψαν στις δύο πλευρές να συζητήσουν τους κινδύνους από την αναδυόμενη τεχνολογία και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην έρευνα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσθεσαν ότι ο απώτερος στόχος ήταν να βρεθεί μια επιστημονική πορεία προς τα εμπρός για την ασφαλή ανάπτυξη πιο εξελιγμένης τεχνολογίας AI.

Οι συνομιλίες αυτές αποτελούν μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ εν μέσω ενός αγώνα δρόμου για την υπεροχή μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική. Επί του παρόντος, η Ουάσιγκτον έχει εμποδίσει τις αμερικανικές εξαγωγές των chip υψηλής απόδοσης που κατασκευάζονται από εταιρείες, όπως η Nvidia, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη εξελιγμένου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά το θέμα της ασφάλειας στην τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει σημείο κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των προγραμματιστών της τεχνολογίας και στις δύο χώρες, δεδομένων των πιθανών υπαρξιακών κινδύνων για την ανθρωπότητα.

Οι συναντήσεις στη Γενεύη οργανώθηκαν εν γνώσει του Λευκού Οίκου, καθώς και των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας, σύμφωνα με έναν παριστάμενο διαπραγματευτή, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες να συζητηθεί η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και να αναπτυχθούν τα αναγκαία πλαίσια, κανόνες και πρότυπα με βάση την ευρεία συναίνεση», δήλωσε η κινεζική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τεύχος 426

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ