Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

25 February 2022 07:53

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο συνέδριο Αγροτεχνολογίας

Το 10ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας τη Γεωργία: Καλλιεργώντας Λύσεις σε Παγκόσμιες Προκλήσεις», που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, σε υβριδική μορφή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα της αγροτικής οικονομίας και του αγρότη-επιχειρηματία, αναδεικνύοντας θέματα, όπως ο ρόλος των ρομπότ, της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον των τροφίμων. Επίσης, η βελτιστοποίηση και δημιουργία αξίας στη γεωργική εφοδιαστική αλυσίδα, η συμβολή της διαχείρισης της ευζωίας των αγροτικών ζώων, καθώς και οι Ευρωπαϊκές πολιτικές ανανέωσης των γενεών αποτέλεσαν καίρια σημεία του συνεδρίου. Ο ελληνικός αγροδιατροφικός κλάδος μετά την πανδημία, οι εξελίξεις και οι προκλήσεις του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές χρήσης νερού αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Γεώργιου Γεωργαντά, ο οποίος δήλωσε: «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει το χέρι βοηθείας της επιστήμης, ώστε οι αγρότες μας από τη μια να αυξήσουν την παραγωγή τους και από την άλλη να μειώσουν τα έξοδά τους, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Η κυβέρνηση, έρχεται με συνέπεια να δώσει όλα εκείνα τα εφόδια που πρέπει στους αγρότες μας, ώστε να ξεκινήσει με σταθερά βήματα η είσοδός τους σε έναν κόσμο, που ως στόχο έχει τη χρησιμοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να περιγράψω το νέο πρότυπο βιωσιμότητας στην αγροτική οικονομία, το οποίο περιλαμβάνει περιβαλλοντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της κλιματικής κρίσης, παραγωγή γεωργικών προϊόντων με τρόπους που μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, την υγεία και καλή διαβίωση των ζώων. Για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στη νέα εποχή, πρέπει να ενισχύσουμε την ποιότητα των ήδη εξαιρετικών προϊόντων της ελληνικής γης. Και σε αυτό, η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θεωρούνται επιβεβλημένες τρεις κινήσεις. Η πλήρης αξιοποίηση των 19,3 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο των 2 δισ. που προορίζονται άμεσα για τον πρωτογενή τομέα και τέλος η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και προσαρμογή της στη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών».

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρο το συνέδριο, πατήστε εδώ.

Τεύχος 19

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ