Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

24 March 2023 07:56

Μεταφορές καταθέσεων σε άλλες τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Οι Αμερικάνοι αναζητούν ασφάλεια μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μεταφέρουν καταθέσεις από μικρές σε μεγάλες τράπεζες. Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase είναι ο μεγάλος κερδισμένος της τρέχουσας κρίσης, τονίζουν οι αναλυτές. Από την πλευρά της η JP Morgan επιβεβαιώνει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί καταθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το προσωπικό των Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo και άλλων τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στα αιτήματα όσων ζητούν να μεταφέρουν εσπευσμένα τις καταθέσεις τους και λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για να επιταχύνουν τη διαδικασία. «Ο Γολιάθ νικάει αυτή τη φορά», σχολιάζει ο Μάικ Μάγιο, αναλυτής της Wells Fargo, αναφέροντας τη JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ως τον κύριο ωφελημένο της τραπεζικής κρίσης που γνωρίζει η υπερδύναμη τις τελευταίες ημέρες, «σε αυτούς τους λιγότερο ασφαλείς καιρούς», όπως τονίζει ο ίδιος.

Η JPMorgan Chase, ειδικότερα, αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί καταθέσεις πολλών δισ. δολαρίων και έχει συντομεύσει τον χρόνο έγκρισης για άνοιγμα νέου λογαριασμού, όπως και τον χρόνο που απαιτείται για να έχουν οι επιχειρήσεις πρόσβαση στα κεφάλαιά τους και να μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό τους μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Γενικότερα οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της υπερδύναμης αναφέρουν ότι δέχονται πολύ μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων από τα συνήθη μεγέθη.

Ως εκ τούτου, πολλές μεγάλες τράπεζες μετέφεραν στη διαδικασία ανοίγματος νέων λογαριασμών υπαλλήλους ειδικευμένους σε άλλους τομείς τους. Όπως τονίζουν οι FT, το ενδιαφέρον για μεταφορά καταθέσεων σε μεγάλες τράπεζες είναι μεγαλύτερο από πλευράς όσων έχουν κεφάλαια άνω των 250.000 δολ., καθώς αυτό είναι το όριο μέχρι το οποίο το αμερικανικό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων καλύπτει τις καταθέσεις σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο κι ενώ είχε προηγηθεί η κατάρρευση των τριών μικρών τραπεζών, η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε πως όλοι οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι αυτό θα ισχύσει και για όσους έχουν καταθέσεις άνω των 250.000 δολ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε μάλιστα πως θα κάνει «ό,τι κι αν χρειαστεί» για να προστατεύσει τους καταθέτες. Παράλληλα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, θέσπισε εργαλείο χρηματοδότησης εκτάκτου ανάγκης προσφέροντας στις αμερικανικές τράπεζες δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, για να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας και να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Τεύχος 254

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ