Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 May 2022 09:00

Μεταφορά των mainframes των τραπεζών στο cloud

Η νέα μελέτη της Accenture βασίζεται σε παγκόσμια έρευνα 150 τραπεζικών στελεχών των οποίων οι οργανισμοί σχεδιάζουν ή έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν τα mainframes τους στο cloud.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture, με τίτλο The great cloud mainframe migration: what banks need to know,οι τράπεζες μειώνουν την επί δεκαετίες εξάρτησή τους από την παρωχημένη mainframe τεχνολογία και σχεδιάζουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος των βασικών επιχειρησιακών λειτουργιών τους στο cloud, προκειμένου να λανσάρουν γρήγορα νέα προϊόντα και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η μετάβαση των mainframes στο cloud αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά η αντιμετώπιση των θεμάτων διατήρησης έμπειρων ατόμων και λειτουργικής πολυπλοκότητας θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Η μελέτη δείχνει ότι το 82% των στελεχών σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερο από το 50% των φορτίων εργασίας του mainframe στο cloud, συμπεριλαμβανομένου του 22% που στοχεύει να μεταφέρει περισσότερο από το 75%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να το κάνει τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια.

Μεταξύ άλλων βασικών ευρημάτων:

  • Οι τράπεζες βλέπουν το cloud ως ευκαιρία για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους, καθώς το κόστος των mainframes αυξάνεται. Το 91% των τραπεζών αναφέρει ότι το κόστος συντήρησης των mainframes έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σε δεξιότητες σχετικές με την κυβερνοασφάλεια (47%), τις λύσεις cloud (46%), συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας σχεδιασμού εικονικών υποδομών, πλατφορμών και εφαρμογών βασισμένων σε cloud για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.
  • Τα περισσότερα mainframes είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 20 ετών. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το mainframe είναι ηλικίας 5-10 ετών, το 27% 11-20 ετών και το 9% 21-30 ετών.
  • To 63% των τραπεζών σχεδιάζει να αξιοποιήσει public cloud, γεγονός που μπορεί να προσφέρει πρόσθετη οικονομική αποδοτικότητα, ευελιξία και ευκολία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, το 31% σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα hybrid cloud μοντέλο και μόλις το 6% στρέφεται σε private cloud.

Τεύχος 66

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ