Skip to main content
30 January 2023 07:50

Μειώνονται τα κέρδη των hackers από τα Ransomware 

Της Αφροδίτης Μπαλίδου 

Τα κέρδη των hackers που στοχεύουν σε θύματα μέσω Ransomware εμφανίζονται να μειώνονται σημαντικά όσο περνάει ο καιρός, καθώς ολοένα και περισσότερα θύματα αρνούνται να πληρώσουν τα εκβιαστικά λύτρα.  

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω απατεώνες φαίνεται πως είχαν πτώση 40% στα κέρδη τους, σύμφωνα με τους ερευνητές του Chainanalysis. Οι ίδιοι σημειώνουν, επίσης, ότι hackers Ransomware απέσπασαν τουλάχιστον 457 εκατομμύρια δολάρια από τα θύματά τους το 2022 – 311 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από την προηγούμενη χρονιά. 

Φυσικά, τα αληθινά στοιχεία είναι πιθανό να είναι υψηλότερα, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι πληρώνουν ολοένα και λιγότερα θύματα. Παρόλα αυτά, παρότι σημειώθηκε μείωση στα εγκληματικά έσοδα, ο αριθμός των επιθέσεων αυξάνεται. Εταιρείες, κυβερνήσεις, σχολεία, ακόμη και νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο πέφτουν τακτικά θύματα των hackers, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στο προσωπικό την είσοδο στα συστήματα IT τους, μέχρι να πληρωθούν τα λύτρα, συνήθως σε Bitcoin. Οι hackers, επίσης, συχνά απειλούν να δημοσιεύσουν ή να πουλήσουν τα κλεμμένα δεδομένα. Πρόσφατα δημοφιλή θύματα αποτέλεσαν η εφημερίδα The Guardian, η Royal Mail και το νοσοκομείο παίδων Sick Kids. 

Ο Bill Siegel της Coveware, που ειδικεύεται στις διαπραγματεύσεις με hackers, συμφωνεί με τα προαναφερθέντα. Οι πελάτες του γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ενδώσουν στους hackers, οι οποίοι ενδέχεται να απαιτήσουν ακόμη και εκατομμύρια δολάρια. Το 2022, μόλις το 41% των πελατών του πλήρωσαν λύτρα, σε σύγκριση με το 70% το 2020, όπως δήλωσε ο ίδιος. 

Παρά τη μείωση των εσόδων, όμως, έρευνα από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Fortinet διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 10.000 μοναδικοί τύποι κακόβουλου λογισμικού ήταν ενεργοί το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Τεύχος 216

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ