Skip to main content
12 October 2022 06:49

Μείωση τιμής των μνημών flash για SSD

Του Στάθη Ασπιώτη

Η έρευνα που επιμελήθηκε η TrendForce προβλέπει ότι η υπερπροσφορά σε SSD θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών έως και 20%. Τον περασμένο Αύγουστο, η TrendForce Research προέβλεψε ότι λόγω υπερπροσφοράς στη μνήμη flash NAND, η τιμή των SSD θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5% έως 10% το τρίτο τρίμηνο.

Έκτοτε, η οικονομία επιδεινώθηκε και η υπερπροσφορά συνεχίστηκε, και ενώ η TrendForce δεν έχει αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου, τώρα προβλέπει πτώση 15% έως 20% στις τιμές flash NAND το Q4 2022, πλέον της όποιας πτώσης σημειώθηκε το Q3 2022.

Η TrendForce λέει ότι οι αγοραστές μνήμης flash NAND – πωλητές που κατασκευάζουν SSD αλλά δεν κατασκευάζουν δική τους μνήμη – μείωσαν το απόθεμά τους σε NAND και μείωσαν τις νέες αγορές τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εντωμεταξύ, οι κατασκευαστές μνημών μείωσαν δραστικά τις τιμές για να αυξήσουν τις πωλήσεις. Τώρα, η TrendForce προβλέπει ότι πριν από το τέλος του έτους οι προμηθευτές θα πουλήσουν μνήμες με ζημία και θα μειώσουν την παραγωγή.

Μόλις η TrendForce εξέδωσε την αναφορά, οι κατασκευαστές μνημών ανέφεραν μείωση στις πωλήσεις. Η Micron ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τέταρτου οικονομικού τριμήνου ήταν 19,7% χαμηλότερα από το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους και είπε ότι θα μειώσει την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας μέχρι να επανέλθει η ζήτηση. Λίγες μέρες αργότερα, η Kioxia, η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής μνημών που δημιουργήθηκε ως spin-off από την Toshiba, ανακοίνωσε μείωση 30% στην παραγωγή wafer, επικαλούμενη επίσης τις συνθήκες της αγοράς.

Η TrendForce ανέφερε ότι αναμένει ότι οι αποστολές διακομιστών θα μειωθούν το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μειώνοντας τη ζήτηση για SSD. Μια απότομη πτώση στις πωλήσεις υπολογιστών φέτος μειώνει περαιτέρω αυτή τη ζήτηση, επιταχύνοντας τον ανταγωνισμό τιμών και υποστηρίζοντας την πρόβλεψη της TrendForce για πτώση της τιμής SSD κατά 15% έως 20% το τέταρτο τρίμηνο.

Λόγω της δημιουργίας data center τα τελευταία δύο χρόνια για την ικανοποίηση της ζήτησης από την αύξηση των ατόμων που εργάζονται εξ αποστάσεως λόγω του COVID, η ζήτηση για SSD ξεπέρασε την προσφορά, γεγονός που οδήγησε σε ελλείψεις, δήλωσε ο Jim Handy, πρόεδρος της Objective Analysis. «Κανείς δεν το είδε αυτό να έρχεται», είπε. «Φαίνεται ότι αυτή η αύξηση μειώνεται και ότι η υπερθερμανθείσα αγορά είναι έτοιμη να επιστρέψει σε πιο κανονικά πρότυπα ζήτησης».

Τεύχος 149

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ