Skip to main content
28 August 2024 06:52

Κυβερνοεπίθεση στη Μόσχα «κατέβασε» Telegram και WhatsApp

Κυβερνοεπίθεση «έριξε» την Τετάρτη 21 Αυγούστου τις social media πλατφόρμες Telegram και WhatsApp από τις 14:00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας για τις τηλεπικοινωνίες αρχής, της Roskomnadzor.

«Από τις 14:00, το κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης του δημόσιου δικτύου επικοινωνιών κατέγραψε εκτεταμένη βλάβη στη λειτουργία των μέσων Telegram και WhatsApp», δήλωνε η Roskomnadzor σε λακωνική ανακοίνωση. Λίγα λεπτά αργότερα, η Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι η βλάβη συνδέεται με επίθεση DDoS κατά των ρωσικών παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.

«Στις 15:00, η επίθεση είχε απωθηθεί και οι πλατφόρμες επαναλειτούργησαν κανονικά», ανακοίνωσε εν τέλει η Roskomnadzor, που δεν προσδιόρισε τον δράστη της κυβερνοεπίθεσης. Το περιστατικό είναι σπάνιο για τη Ρωσία, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι εκτεταμένα προβλήματα προκλήθηκαν και σε άλλες εφαρμογές.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, όμως, προβλήματα υφίστανται πολλές ακόμα δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Steam, το Viber, το Discord και το Skype.

Η Μόσχα έχει επίσης ενισχύσει τον έλεγχο στο internet απαγορεύοντας τη λειτουργία πολλών ιστοσελίδων και δυτικών κοινωνικών μέσων, Facebook, Instagram και X, όπου οι αντιτιθέμενοι στο Κρεμλίνο μπορούσαν να εκφρασθούν ελεύθερα. Η πρόσβαση σε αυτά παραμένει δυνατή από τη ρωσική επικράτεια μέσω VPN.

Από τον Φεβρουάριο 2022, το Κίεβο έχει γίνει στόχος πολλαπλών κυβερνοεπιθέσεων, που κατευθύνονταν κυρίως κατά κυβερνητικών ιστοσελίδων. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν συχνά ότι έχουν αποδείξεις για την εμπλοκή της Μόσχας, η οποία το αρνείται.

ΤΕΥΧΟΣ 564

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ