Skip to main content
4 October 2023 06:49

Κινεζικό μποϊκοτάζ σε πλατφόρμες social media

Καλλιτέχνες από όλη την κινεζική επικράτεια φαίνεται πως μποϊκοτάρουν μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, εξαιτίας των αντιδράσεών τους για το εργαλείο δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η διαμάχη ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν μια εικονογράφος με το ψευδώνυμο Snow Fish κατηγόρησε τον ιδιωτικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Xiaohongshu ότι χρησιμοποίησε τη δουλειά της για να «εκπαιδεύσει» το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, Trik AI, χωρίς να το γνωρίζει ή να έχει την άδειά της.

Το Trik AI ειδικεύεται στη δημιουργία ψηφιακής τέχνης στο ύφος των παραδοσιακών κινεζικών πινάκων ζωγραφικής – βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει επίσημα.

Η διαμάχη ξέσπασε μόλις λίγες εβδομάδες αφού η Κίνα παρουσίασε κανόνες για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αποτελώντας μία από τις πρώτες κυβερνήσεις που ρυθμίζουν την τεχνολογία, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο διχάζονται πάνω στις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας, την εθνική ασφάλεια και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η διαμάχη έχει τροφοδοτήσει διαδικτυακές διαμαρτυρίες στο κινεζικό διαδίκτυο κατά της δημιουργίας και χρήσης εικόνων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, με αρκετούς άλλους καλλιτέχνες να ισχυρίζονται ότι τα έργα τους είχαν χρησιμοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο χωρίς να το γνωρίζουν.

Τεύχος 363

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ