Skip to main content
2 March 2022 07:49

«Κατηγορητήριο»: Το νέο phising έναντι γαλλόφωνων

Νέα εκστρατεία phising στοχεύει γαλλόφωνους κατηγορώντας τους ότι παρακολουθούν περιεχόμενο κακοποίησης παιδιών. Ο αποστολέας των «κατηγορητηρίων» υποτίθεται ότι είναι η γαλλική αστυνομία και οι παραλήπτες καλούνται να απαντήσουν δηλώνοντας την αθωότητά τους. Με την απάντηση ενός χρήστη, ο απατεώνας θα προσπαθήσει να τον πείσει να πληρώσει ένα ψεύτικο πρόστιμο προκειμένου να απορριφθεί το «κατηγορητήριο».

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε αυτού του είδους της εξαπάτηση:

  • Ο αποστολέας-«αστυνομικός» αυτού του email βαφτίστηκε ως Jean-Luc Godard! Ο ανακριτής στον οποίο πρέπει να σταλεί το απαντητικό email της αθωότητας είναι ο Frédéric Veaux, ο Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Αστυνομίας. Αν οι κατηγορίες ήταν όντως αληθείς, θα έπρεπε το email να κατονόμαζε τον παραλήπτη, και όχι να ξεκινούσε απλώς με την προσφώνηση Monsieur/Madame.
  • Εάν επρόκειτο για γνήσια εγκληματική έρευνα, η κλήση για υποβολή αποδεικτικών στοιχείων για την αθωότητα δεν θα γινόταν ανεπίσημα μέσω email, μιας και αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη τόσο για τον κατηγορούμενο, όσο και για την αστυνομία, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποτελούσε χρήσιμο πειστήριο για το δικαστήριο.
  • Εάν αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν αυθεντικό και υπήρχαν όντως κατηγορίες εναντίον σας, τότε θα ήταν πολύ κακή ιδέα να στείλετε δικές σας πληροφορίες για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας έναντι αδιευκρίνιστων ακόμη κατηγοριών εναντίον σας.

Εκτός από τη Γαλλία, στόχος τέτοιων επιθέσεων είναι και το Λουξεμβούργο. Επόμενοι στόχοι, μπορεί να είναι οι γαλλόφωνες Ανδόρα, Μονακό ή το Κεμπέκ.

Τεύχος 22

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ