Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Ιρανοί hackers στοχεύουν τις ΗΠΑ
Η Threat Analyst Group της Google επιβεβαίωσε ότι hackers που υποστηρίζονται από το Ιράν χρησιμοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις ώστε να υπονομεύσουν τη δημόσια υποστήριξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στη κοινή έκθεση πληροφοριών απειλών που δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, από την Threat Analyst Group (TAG) της Google και τη Mandiant, αναφέρεται ότι οι Ιρανοί αντίπαλοι ευθύνονται για το 80% όλων των κυβερνητικά υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων phishing που στόχευαν χρήστες με έδρα το Ισραήλ κατά τους έξι μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης της Χαμάς.
Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες που παρατηρήθηκαν να είναι ενεργές κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι γνωστές στους ερευνητές της Google, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Mandiant Intelligence, Sandra Joyce, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν τις APT32 (γνωστή και ως Charming Kitten, Mint Sandstrom), Dusty Cave (γνωστή και ως Imperial Kitten, Crimson Sandstorm) και Dune (γνωστή και ως Banished Kitten, STORM-0842).
Το 2023, αυτές οι ομάδες απειλών στόχευσαν αμερικανικούς και ισραηλινούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, η τακτική των ομάδων αυτών που άλλαξε και εστίασε κυρίαρχα στο Ισραήλ, ενώ ο ρυθμός των επιθέσεων αυξήθηκε σημαντικά. «Από τον Οκτώβριο του 2023, έχουμε δει μια εστιασμένη προσπάθεια να υπονομευθεί η δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο», αναφέρει η έκθεση.
Ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτών των ομάδων στον κυβερνοχώρο μετά την επίθεση της Χαμάς περιλάμβαναν:
• Καταστροφικές επιθέσεις κατά βασικών ισραηλινών οργανώσεων.
• Επιχειρήσεις hack-and-leak, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικών ισχυρισμών για επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
• Εκστρατείες παραπληροφόρησης για την αποθάρρυνση των ισραηλινών πολιτών, τη διάβρωση της εμπιστοσύνης σε κρίσιμους οργανισμούς και τη στροφή της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατά του Ισραήλ.
• Εκστρατείες phising που απευθύνονται σε χρήστες με έδρα το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με κρίσιμα κέντρα λήψης αποφάσεων.