Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
ΙΕΝΕ: Αναμένεται αύξηση επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές στην Ελλάδα
Του Χάρη Ματθαίου
Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) δημοσίευσε έκθεση με τις εκτιμήσεις του για τις ενεργειακές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης την περίοδο 2021-2030, σύμφωνα με την οποία αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, παρά την ενεργειακή κρίση που έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 44,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 23,3 δισ. της προηγούμενης εκτίμησης του Ινστιτούτου το 2017. Και συνολικά για τις 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία, αναμένονται επενδύσεις ύψους 436,9 δισ. έναντι 234,8 δισ. που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση το 2017. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που περιλαμβάνει τα δίκτυα και τις μονάδες παραγωγής, ενώ ένα άλλο σημαντικό ποσοστό θα απορροφηθεί από την εξοικονόμηση ενέργειας (40 δισ.), την πετρελαϊκή βιομηχανία (39 δισ.) και το φυσικό αέριο (16,5 δισ.). Αναμένεται μάλιστα ότι η παράταση της ενεργειακής κρίσης θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και σε διασυνοριακές διασυνδέσεις.
Το ΙΕΝΕ εκτιμάει ότι έως το 2030 το 50 % των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου (45%) και ανανεώσιμες πηγές (35%), ενώ το υπόλοιπο θα καλυφτεί από νέες μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά.
Η έκθεση του ΙΕΝΕ καλύπτει 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται: Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.