Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Η Samsung επενδύει στη δημιουργία μονάδας ημιαγωγών της Νότιας Κορέας
Της Αφροδίτης Μπαλίδου
H Samsung ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 300 tn won (δηλαδή 230,8 δισ. δολάρια) μέσα σε 20 χρόνια, στην προσπάθεια τής κυβέρνησης της Νότιας Κορέας να αναπτύξει έναν μεγάλο κόμβο ημιαγωγών στη χώρα. Η επένδυση θα αφορά την κατασκευή πέντε εργοστασίων τσιπ, όπως δήλωσε η εταιρεία στο BBC.
«Το μεγάλο αυτό σύμπλεγμα θα είναι η βασική βάση του οικοσυστήματος ημιαγωγών μας», δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Νότιας Κορέας σε δήλωση την περασμένη Τετάρτη.
Η κίνηση της Νότιας Κορέας έρχεται καθώς «οι σημαντικότεροι παίκτες εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της χερσαίας παραγωγής στον τομέα των ημιαγωγών», δήλωσε στο BBC ο Paul Triolo από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία Albright Stonebridge Group.
Οι ημιαγωγοί, που τροφοδοτούν τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι στρατιωτικό υλικό, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα απαιτούσε άδειες για εταιρείες που εξάγουν τσιπ στην Κίνα χρησιμοποιώντας αμερικανικά εργαλεία ή λογισμικό, ανεξάρτητα από το πού κατασκευάζονται στον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία ανακοίνωσε, επίσης, ότι σχεδιάζει να θέσει περιορισμούς στις «πιο προηγμένες» εξαγωγές τεχνολογίας μικροτσίπ της για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Την ίδια περίοδο, το Υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ για τους ημιαγωγούς. Η Κίνα, απ’ τη μεριά της, έχει συχνά αποκαλέσει τις ΗΠΑ «τεχνολογική ηγεμονία» ως απάντηση στους ελέγχους των εξαγωγών που επέβαλε η Ουάσιγκτον.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η Νότια Κορέα φιλοξενεί κι άλλους μεγάλους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών, όπως η SK Hynix.