Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 November 2022 07:48

Η Microsoft παρουσίασε τις ψηφιακές απειλές του έτους

Σύμφωνα με το Digital Defense Report 2022 της Microsoft, το ηλεκτρονικό έγκλημα συνεχίζει να εξελίσσεται, όσο η χρήση και η πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και υποδομές γίνεται πιο εύκολη και πιο διαδεδομένη. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός των εκτιμώμενων επιθέσεων σε κωδικούς πρόσβασης ανά δευτερόλεπτο αυξήθηκε κατά 74%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε η καταβολή λύτρων ως αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών επιθέσεων ransomware. Σημειώθηκε, επίσης, μια σημαντική αύξηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Microsoft καταγράφουν εντυπωσιακή εξάπλωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποδύονται νόμιμους οργανισμούς και ζητούν δωρεές κρυπτονομισμάτων Bitcoin και Ethereum, για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς πολίτες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι κυβερνοεπιθέσεις που στόχευαν σε κρίσιμες κρατικές υποδομές αυξήθηκαν από 20% σε 40% του συνόλου των επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε κρατικό επίπεδο.

Το Digital Defense Report 2022 αποκαλύπτει επίσης ότι οι «επιχειρήσεις επιρροής στον κυβερνοχώρο» (Cyber Influence Operations) – με τα γνωστά σε όλους fake news – αποτελούν μια πρακτική που υιοθετείται από όλο και περισσότερα κράτη, τα οποία τις εφαρμόζουν, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, να δυσφημίσουν αντιπάλους και να προκαλέσουν πόλωση.

Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις για το πώς μπορούν χρήστες και οργανισμοί να θωρακιστούν απέναντι σε επιθέσεις. Όπως σημειώνεται, η πλειονότητα των επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση ορθών πρακτικών κυβερνοασφάλειας. Ο έλεγχος ταυτοποίησης πολλαπλών παραγόντων, οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και η χρήση σύγχρονων λύσεων ασφαλείας από κορυφαίους παρόχους, είναι σημαντικά βήματα ελέγχου για κάθε μεμονωμένο χρήστη.

Σε επίπεδο οργανισμών, η μέση επιχείρηση διαθέτει 3.500 συνδεδεμένες συσκευές που δεν προστατεύονται επαρκώς. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν ευάλωτα περιβάλλοντα για να αποκτήσουν πρόσβαση, να πραγματοποιήσουν επιτήρηση και να επιφέρουν μέχρι και ολέθριες συνέπειες στα συστήματα των εταιρειών. Ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός και το cloud, προσφέρουν πλέον cloud-native ασφάλεια δικτύου για την προστασία των ψηφιακών στοιχείων των επιχειρήσεων, που προτείνεται ως η ασφαλέστερη λύση απέναντι σε τέτοιες απειλές.

Τεύχος 170

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ