Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 November 2022 07:45

Η Intrakat έθεσε σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο στην Άνδρο

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το αιολικό πάρκο του Ομίλου Intrakat στην Άνδρο, ένα έργο ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να προσφέρει άμεσα και σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Αναλυτικότερα, το Αιολικό Πάρκο βρίσκεται στη θέση Φραγκάκι, στο νότιο τμήμα του νησιού με εξαιρετικά υψηλό αιολικό δυναμικό. Ο σταθμός αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15MW, οι οποίες θα παράγουν περισσότερες από 58 GWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, μέγεθος ικανό να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 3.500 νοικοκυριών.

Το Αιολικό Πάρκο της Άνδρου αναπτύχθηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Intrakat έχει εγκαταστήσει στο Αιολικό Πάρκο, το βραβευμένο ηλεκτρονικό σύστημα NVbird, το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Εκμάθησης (Machine learning), που σε συνδυασμό με κάμερες νέας τεχνολογίας αποτρέπει τη σύγκρουση πτηνών με τις ανεμογεννήτριες.

Επιπλέον, στη διάρκεια ζωής του έργου θα υλοποιηθούν περιβαλλοντικές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, όπως η αναδάσωση έκτασης 35 στρεμμάτων στον Δήμο Άνδρου με τη φύτευση 2.210 ενδημικών φυτών.

Η λειτουργία του σταθμού θα συμβάλει στην αποτροπή εκπομπής στην ατμόσφαιρα περίπου 26.220 τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, οι οποίοι ισοδυναμούν με την ετήσια ρύπανση που προκαλούν 16.300 οχήματα.

Τεύχος 170

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ