Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

13 May 2022 06:47

Η Bosch αναπτύσσει εξαρτήματα ηλεκτρόλυσης υδρογόνου

Η τεχνολογία παραγωγής υδρογόνου αναμένεται να τεθεί σε παραγωγή το 2025

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αποτελεσματική δράση για το κλίμα, η Bosch σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει και να παραγάγει πράσινο υδρογόνο. Γι’ αυτό η Bosch στρέφεται στην ανάπτυξη εξαρτημάτων για ηλεκτρολύτες που μέσω της ηλεκτρόλυσης διαχωρίζεται το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Ιδανικά, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται για τον σκοπό αυτό θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βασιζόμενη σε αυτή την τεχνογνωσία, η Bosch θα αναθέσει την ανάπτυξη εξαρτημάτων ηλεκτρολύτη στον επιχειρηματικό τομέα της Mobility Solutions, επενδύοντας έως και 500 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό το εγχείρημα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Υπό το πρίσμα της ενεργειακής διαφοροποίησης, της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα και της ανάγκης να μειωθούν οι εκπομπές CO2, η ζήτηση για το πράσινο υδρογόνο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς – όχι μόνο σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, τα χημικά και τα βαρέα φορτία, αλλά και σε ιδιωτικά ακίνητα. Σύμφωνα με την Ε.Ε., η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030 σε περίπου δέκα εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως. Η Bosch προβλέπει ότι κατά την ίδια περίοδο, η παγκόσμια αγορά εξαρτημάτων ηλεκτρολύτη θα αυξηθεί σε όγκο περίπου 14 δισ. ευρώ, με την Ευρώπη να βλέπει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να αξιοποιήσουν νέες μορφές ενέργειας, η Bosch σκοπεύει τα επόμενα τρία χρόνια να επενδύσει περίπου τρία δισ. ευρώ σε κλιματικά ουδέτερη τεχνολογία, όπως την ηλεκτροδότηση και το υδρογόνο.

Χρησιμοποιώντας μια απλή διαδικασία, η Bosch θα ενσωματώσει μια σειρά από συστοιχίες κυψελών (stack). Για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της παραγωγής υδρογόνου και για την αύξηση της διάρκειας ζωής της συστοιχίας κυψελών (stack), οι έξυπνες μονάδες συνδέονται στο cloud της Bosch. Ταυτόχρονα, η χρήση ενός σχεδιασμού διαχωρισμένου σε ενότητες για τους ηλεκτρολύτες αναμένεται να κάνει τη συντήρηση πιο ευέλικτη: Οποιαδήποτε προγραμματισμένη εργασία θα απαιτεί τη διακοπή λειτουργίας μόνο ορισμένων τμημάτων της εγκατάστασης, έναντι ολόκληρης της εγκατάστασης. Οι εργασίες εστιάζουν και σε ιδέες υπηρεσιών που θα περιλαμβάνουν την ανακύκλωση εξαρτημάτων προκειμένου να προωθηθεί η κυκλική οικονομία.

Τεύχος 66

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ