Skip to main content
3 March 2022 07:45

Η Apple αναστέλλει όλες τις πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία

Του Χάρη Ματθαίου

Η Apple ανακοίνωσε ότι σταματάει την πώληση όλων των προϊόντων της στη Ρωσία, ως απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αναφέρει επίσης ότι έχει δρομολογήσει τις ενέργειές της για να περιορίσει εντός της Ρωσίας την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το Apple Pay, ενώ περιόρισε τη διαθεσιμότητα των εφαρμογών των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης εκτός της χώρας.

Η εταιρεία από την περασμένη εβδομάδα σταμάτησε όλες τις εξαγωγές στο κανάλι πωλήσεών της στη χώρα. Εκτός του Apple Pay και άλλες ακόμα υπηρεσίες έχουν περιοριστεί, όπως τα RT News και Sputnik News που δεν είναι πλέον διαθέσιμα για λήψη από το App Store εκτός Ρωσίας. Επιπλέον, έχει απενεργοποιηθεί τόσο η κυκλοφορία όσο και τα ζωντανά συμβάντα στους Χάρτες της Apple στην Ουκρανία, ως μέτρο ασφάλειας και προφύλαξης για τους Ουκρανούς πολίτες.

Η απόφαση της Apple έρχεται μετά την αυξανόμενη πίεση που δέχονται οι εταιρείες τεχνολογίας για να δράσουν κατά της Ρωσίας. Η ουκρανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει από την Apple να σταματήσει να προσφέρει το κατάστημα εφαρμογών της στη Ρωσία, αλλά ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και δημοκρατίας εκτίμησαν ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει Ρώσους χρήστες που διαφωνούν με το Κρεμλίνο και βασίζονται σε δυτικά εργαλεία για να οργανώσουν τα σχέδιά τους.

Εντεινόμενες είναι επίσης οι πιέσεις που δέχονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους το Facebook, το YouTube και το Twitter για να δράσουν κατά της φιλορωσικής προπαγάνδας, τα οποία άρχισαν να καταπολεμούν το περιεχόμενο που μοιράζονται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, το Netflix δήλωσε ότι αρνείται να μεταδίδει ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια στη χώρα.

Τεύχος 23

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ