Skip to main content
17 January 2024 07:55

Η AI αναδιατάσσει τον εργασιακό χάρτη

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Ο τομέας της τεχνολογίας ξεκίνησε το νέο έτος με μια σειρά νέων περικοπών θέσεων εργασίας που έρχονται την ίδια στιγμή που ο κλάδος διπλασιάζει τις επενδύσεις του στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πολλές από τις πρόσφατες ανακοινώσεις περικοπών θέσεων εργασίας ήρθαν μετά την αποκάλυψη σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία AI από τις ίδιες εταιρείες, καθώς προσπαθούν να αναδιανείμουν πόρους, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας έχουν ορίσει χωρίς περιστροφές την AI ως τον κυρίαρχο λόγο πίσω από την επανεξέταση του αριθμού των εργαζομένων.

Η συνεχιζόμενη εργασιακή αναταραχή που εκτυλίσσεται στην ίδια τη βιομηχανία που δημιουργεί την AI θα μπορούσε να υποδείξει περισσότερες αναταραχές που θα έρθουν, καθώς η τεχνολογία προβλέπεται να αναδιαμορφώσει ακόμα περισσότερο το ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο τα επόμενα χρόνια.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες Google και Amazon ανακοίνωσαν και οι δύο σαρωτικές απολύσεις με αντίκτυπο σε εκατοντάδες εργαζόμενους σε διάφορα επιχειρηματικά τμήματα. Τα νέα για τις περικοπές θέσεων εργασίας στην Google και την Amazon έρχονται μήνες αφότου και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ξεχωριστά επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic.

Επίσης, η κοινωνική πλατφόρμα Discord δήλωσε ότι μειώνει το 17% του προσωπικού της. Η Unity Software, ο κατασκευαστής της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε δημοφιλή παιχνίδια για κινητά, όπως το Pokemon Go, δήλωσε ότι μειώνει το 25% του εργατικού δυναμικού της. Αλλά και η εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Duolingo δήλωσε ότι απέλυσε περίπου το 10% των συμβασιούχων εργαζομένων της.

Συνολικά, περισσότεροι από 5.500 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχουν χάσει τη δουλειά τους σε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Layoffs.fyi.

Τεύχος 428

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ