Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

10 October 2022 06:43

Η ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια «Περί Βιβλιοθηκών» διευρύνεται

Χαρακτικά, φωτογραφίες και ιστορικές εκδόσεις παρουσιάζονται στην έκθεση Περί Βιβλιοθηκών, η οποία φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Ι. Πουρνάρας μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2022. Πρόκειται για σπάνια και αντιπροσωπευτικά δείγματα από το υλικό του ιστότοπου Περί Βιβλιοθηκών. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κήπος Φιλοβίβλων» και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν νέες δράσεις για τη διεύρυνση και τη διεθνοποίηση της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Περί Βιβλιοθηκών», όπου περιλαμβάνονται ήδη περισσότερα από 3.500 τεκμήρια, επεξεργασμένα και τεκμηριωμένα: λήμματα, βιβλιογραφικές αναφορές και μια πλούσια εικαστική συλλογή (μικρογραφίες χειρόγραφων, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα, αναπαραστάσεις και φωτογραφικές απεικονίσεις γλυπτών & αρχιτεκτονικών έργων, κ.λπ.). Πρόκειται για έναν χώρο πρωτότυπης έρευνας και συλλογής σημαντικού και σπάνιου αρχειακού και άλλου υλικού, που επικεντρώνεται στις βιβλιοθήκες και στην ιστορία τους, στην παρουσίαση μοναδικών συλλογών, αλλά και προσωπικοτήτων που συνδέονται με τις βιβλιοθήκες σε Ανατολή και Δύση από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κος Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κα Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του «Δικτύου», πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε. για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην υπουργός, η κα Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου και ο κος Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, ιδρυτής και εκπρόσωπος του «Κήπου Φιλοβίβλων».

Ο κος Προκόπιος Παυλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία του βιβλίου και των βιβλιοθηκών και στη σημασία και τη μοναδικότητα της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Περί Βιβλιοθηκών».

H κα Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στη συμβολή των βιβλιοθηκών στην καταγραφή της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού και στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις που διευρύνουν τον ρόλο τους, στις δράσεις του «Κήπου Φιλοβίβλων» και στις διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα.

Η κα Εύη Σαχίνη υπογράμμισε στην ομιλία της τη γόνιμη συνεργασία του ΕΚΤ με τον «Κήπο Φιλοβίβλων» και τον Κ. Στάικο.

Ο κος Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος αναφέρθηκε στην οργάνωση του υλικού και στους μελλοντικούς στόχους και δράσεις του «Περί Βιβλιοθηκών». «Καταγράφουμε όλες τις ελληνικές βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακές, ιδιωτικές, ιδρυματικές, οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα, και αναρτούμε τα επεξεργασμένα λήμματα στο διαδίκτυο και τα μεταφράζουμε, τουλάχιστον στα αγγλικά, ενώ προγραμματίζεται η μετάφραση στα κινεζικά και σε άλλες γλώσσες, ώστε να προσεγγίσουμε το διεθνές κοινό» σημείωσε στην ομιλία του. Ο Κ.Σπ. Στάικος αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες με το Ίδρυμα Ωνάση για τη διεύρυνση του περιεχομένου, με το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου για την καταγραφή των βιβλιοθηκών της Κύπρου, με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για εκπαιδευτικά προγράμματα και με το «Δίκτυο» για δράσεις που θα αναδεικνύουν τα ψηφιακά οφέλη από τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων.

Τεύχος 147

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ