Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

27 June 2024 06:43

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΜΜΘ είναι προσβάσιμη σε όλους

Η ψηφιακή πύλη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε από οποιοδήποτε μέρος να ξεναγηθεί σε όλους τους χώρους του ΜΜΘ, καθώς επίσης και να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία του, με σταθμούς σε όλες τις ημερομηνίες – ορόσημο της 24χρονης πορείας του. Κασέτες με έργα του Αιμίλιου Ριάδη, αφίσες και έντυπα προγράμματα αφιερωμένα σε μουσικές βραδιές προηγούμενων δεκαετιών, μουσικά όργανα με βασικές πληροφορίες, όπως και κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις «προσφέρονται» πλέον στο κοινό.

Πρόκειται για το έργο Ψηφιακές δράσεις ανάδειξης και διατήρησης των τεκμηρίων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε στις 17 Ιουνίου και περιλαμβάνει ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών του, δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου και αναβάθμιση του ιστοχώρου του ΜΜΘ, ψηφιακό χρονολόγιο για την πολιτιστική του διαδρομή, αλλά και δύο εφαρμογές, μία για εικονική ξενάγηση και μία για την ιστορία των μουσικών οργάνων.

Σημαντική παράμετρος στην εξωστρέφεια του Μεγάρου είναι η εικονική ξενάγηση όπου μπορεί ο καθένας να πλοηγηθεί εικονικά στους χώρους που έχουν αποτυπωθεί σε 360 μοίρες, λαμβάνοντας παράλληλα πληροφορίες για διάφορες πτυχές του. Επιπλέον, μέσα από μία δεύτερη εκπαιδευτική εφαρμογή που απευθύνεται σε μαθητές 12-16 ετών, παρουσιάζεται η ιστορία των μουσικών οργάνων, μέσα από ψυχαγωγικό και διαδραστικό χαρακτήρα, με περιγραφικά κείμενα και ερωτήσεις.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της φιλικότητας, ώστε να είναι μία πύλη που γρήγορα κάποιος μπορεί να εξοικειωθεί με το περιεχόμενό της και να χρησιμοποιείται το ίδιο εύκολα από φορητές συσκευές, tablet, κινητά, αλλά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ΤΕΥΧΟΣ 536

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ