Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να εκδημοκρατιστεί
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Δημήτρης Παπαστεργίου βρέθηκε στην 6η διεθνή συνάντηση τoυ The Athens Roundtable on AI η οποία φιλοξενείται στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι και δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ως δύναμη κατανέμεται σε όλους και δεν συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Ως Ευρώπη και ως ανθρωπότητα, πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να την χάσουμε».
Θέμα της συνάντησης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τη συμβολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και του Πρέσβη-Μόνιμου Αντιπροσώπου, κου Γιώργου Παγουλάτου είναι η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού για τη λογοδοσία στη διακυβέρνηση της ΤΝ. Η φετινή συνάντηση διοργανώνεται από την The Future Society σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, την UNESCO, τo AI Summit της Γαλλίας, το AI & Society Institute, το CNNum, το Make.org και το Tech and Global Affairs Innovation Hub της Sciences Po.
Ο κος Παπαστεργίου έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον εκδημοκρατισμό της ΤΝ. «Ας μην προσποιούμαστε το αντίθετο. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η υπερβολική συγκέντρωση πληροφοριών, αλγορίθμων σε πολύ λίγα -εξαιρετικά λίγα- κέντρα. Όσο μεγαλύτερα είναι αυτά τα κέντρα, τόσο πιο αργοί είναι οι χρόνοι απόκρισης και αντίδρασής τους. Όσο πιο μακριά βρίσκονται από εμάς, τόσο πιο αποσυνδεδεμένα γίνονται. Η ΤΝ πρέπει να εκδημοκρατιστεί, να ανοίξει και να προσελκύσει περισσότερους ιδιοκτήτες, υποστηρικτές. Πρέπει να αναλάβουμε το προβάδισμα και να ενθαρρύνουμε τα τοπικά συστήματα ΤΝ, διότι κάθε χώρα έχει κάτι μοναδικό να συνεισφέρει» ανέφερε. Ως παράδειγμα του πλούτου των χωρών έφερε τις παραδόσεις, τη μουσική και τις γλώσσες. «Με το 90% των δεδομένων να είναι στα αγγλικά, οι παγκόσμιες γλώσσες απειλούνται. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και συστηματικά, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό μεγάλο γλωσσικό μοντέλο ανοικτού κώδικα χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους. Οι πρωτοβουλίες EuroHPC και Ai Factories, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, και προσβλέπουμε σε παρόμοιες δράσεις από σημαντικούς διεθνείς φορείς, όπως η G-20 και οι περιφερειακοί οργανισμοί στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική» δήλωσε.