Skip to main content
12 December 2022 07:45

Η Ταιβάν επενδύει στις ΗΠΑ για να «χτυπηθεί» η Κίνα

Του Χρίστου Κρανάκη

Ο κολοσσιαίος κατασκευαστής τσιπ για PC, TSMC, με έδρα την Ταϊβάν και που μόλις χθες ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 52% για τον Νοέμβρη, ανακοίνωσε πως θα υπερτριπλασιάσει την επένδυσή του σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ φτάνοντας συνολικά τα 40 δισ. δολάρια. Αυτό αυτόματα θα αποτελέσει μία εκ των μεγαλυτέρων ξένων επενδύσεων στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Mark Liu, πρόεδρος της TSMC, δήλωσε ότι η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών με το πρώτο να αναμένεται έως το 2024.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε σε μια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση Biden προωθεί τα σχέδια να μεταφέρει στην αμερικανική επικράτεια μεγάλες μονάδες παραγωγής βασικών τεχνολογικών και μηχανολογικών εξαρτημάτων κατάλληλων για οτιδήποτε, από τηλεφωνικά είδη μέχρι στρατιωτικά αεροσκάφη.

Οι αναλυτές βλέπουν την επένδυση της TSMC ως πιθανή αλλαγή στις ισορροπίες του κλάδου.

Τον Αύγουστο, ο Πρόεδρος Biden υπέγραψε νόμο που δεσμεύει 280 δισεκατομμύρια δολάρια (232 δισεκατομμύρια λίρες) για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και την επιστημονική έρευνα εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ έχασαν το τεχνολογικό πλεονέκτημά τους από την Κίνα. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες που κατασκευάζουν εργοστάσια κατασκευής τσιπ υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η επένδυση αυτή ανακοινώνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επιδεινωθεί (και) με αφορμή το ζήτημα της αυτονομίας ή μη της Ταιβάν. Το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του που πρέπει να ενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία εάν χρειαστεί. Η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό από την ηπειρωτική χώρα. Οι ΗΠΑ απάντησαν περιορίζοντας την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία τσιπ υπολογιστών, κάτι που έπληξε την οικονομία της Κίνας που βασίζεται στις εξαγωγές.

Τεύχος 191

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ