Skip to main content
9 May 2024 06:51

Η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι κυβερνοαπειλών

Η αμέλεια στην επιλογή ενός κωδικού πρόσβασης έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, ειδικά για τις επιχειρήσεις. Με πάνω από 23 εκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν τους πλέον απλούς κωδικούς πρόσβασης όπως το «123456», το διακύβευμα είναι ανησυχητικά υψηλό. Από την εκμετάλλευση στοιχείων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) έως τις brute-force επιθέσεις, οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες εξελίσσονται. Με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, οι hackers αξιοποιούν πλέον αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να προβλέψουν και να σπάσουν κωδικούς πρόσβασης πιο γρήγορα από ποτέ, εκμεταλλευόμενοι κάθε ρωγμή στην ψηφιακή μας πανοπλία.

Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, ο ρόλος των παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης μέσω της έλευσης του βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας αποτελεί αντικείμενο ζωντανής συζήτησης μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ασφαλείας. Ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας, αν και ασφαλής, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Μόλις παραβιαστούν, τα βιομετρικά δεδομένα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτή η ευπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη κλοπή ταυτότητας. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί κωδικοί πρόσβασης μπορούν να ενημερώνονται συχνά για να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μετά από παραβίαση ασφαλείας.

Επιπλέον, πολλά άτομα και βιομηχανίες εξακολουθούν να εξαρτώνται από κωδικούς πρόσβασης για είσοδο σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως e-mail και προσωπικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη στροφή προς τον έλεγχο ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης, ειδικά σε τομείς με αυστηρές ανάγκες ασφάλειας, όπως οι τραπεζικές και εταιρικές επικοινωνίες. Αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει την υιοθέτηση διακριτικών υλικού, έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων χρησιμοποιώντας εναλλακτικές συσκευές και καρφίτσες επαλήθευσης μίας χρήσης, προσφέροντας ασφαλή πρόσβαση χωρίς παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης.

ΤΕΥΧΟΣ 502

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ