Skip to main content
3 March 2022 09:59

Η ομάδα hacker «Anonymous» ξεκίνησε «κυβερνοπόλεμο» στη Μόσχα

Του Χάρη Ματθαίου

Η ομάδα hacker Anonymous ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε κυβερνοπόλεμο κατά της Ρωσίας. Σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε ότι κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας πολλές ρωσικές ιστοσελίδες, ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της χώρας στην Ουκρανία.

Όπως επιβεβαιώθηκε από τον ελεγχόμενο από το κράτος διεθνή τηλεοπτικό σταθμό της Ρωσίας, RT, οι επίσημοι ιστότοποι της ρωσικής κυβέρνησης, η Δούμα, το Κρεμλίνο και το Υπουργείο Άμυνας επηρεάστηκαν από μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση. Επιπλέον, μερικές από τις ιστοσελίδες που επίσης δέχθηκαν επίθεση υπολειτουργούν, ενώ άλλες έχουν τεθεί πλήρως εκτός σύνδεσης.

Σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι στόχοι της είναι οι ιστοσελίδες που ανήκουν στη ρωσική κυβέρνηση, ως απάντηση στην επιχείρηση βομβαρδισμού μεγάλης κλίμακας που οργανώνουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Η κυβερνοεπίθεση αυτή από την ομάδα Anonymous ξεκίνησε μία μόλις ημέρα αφότου αποκαλύφτηκε η κυκλοφορία ενός νέου κακόβουλου λογισμικού wiper (υαλοκαθαριστήρα) στην Ουκρανία, η οποία αντιμετώπισε επίσης ένα μπαράζ επιθέσεων με περιστατικά DDoS και μηνύματα phishing. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, πρόκειται για ένα ύπουλο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διαγράψει όλα τα δεδομένα από το σύστημα που έχει μολύνει. Το κακόβουλο αυτό λογισμικό είναι τόσο επικίνδυνο για τα δεδομένα, που εφόσον αυτά διαγραφούν δεν μπορούν να ανακτηθούν. Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να επιτεθεί στα εργαλεία ανάκτησης συστήματος χωρίς να αφήνει ίχνη επίθεσης. Παρόλο που η ESET δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με βεβαιότητα ποιος ευθύνεται για τη διάδοση του κακόβουλου λογισμικού, η υποψία της αφορά τη Ρωσία.

Τεύχος 21

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ